Εφορία: Στα αζήτητα μια στις δυο εκκρεμείς επιστροφές φόρων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εφορία: Στα αζήτητα μια στις δυο εκκρεμείς επιστροφές φόρων



Στα συρτάρια των Εφοριών βρίσκονται ξεχασμένα πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι δικαιούχοι τους είναι άφαντοι. Δεν προσέρχονται στην Εφορία να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται με αποτέλεσμα τα χρήματα να λιμνάζουν για μήνες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων το Δεκέμβριο του 2022 είχε ανέλθει στα 658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 403 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 255 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή από τα 403 εκατ. ευρώ, τα 324 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Οι επιστροφές φόρου που λιμνάζουν καθώς δεν προσέρχεται κανείς να τις εισπράξει (324 εκατ. ευρώ), αντιστοιχούν στο 49,2% των συνολικών εκκρεμών επιστροφών φόρου (658 εκατ. ευρώ).

Οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αν και γνωρίζουν για την επιστροφή φόρου που δικαιούνται δεν εμφανίζονται να την εισπράξουν με στελέχη της ΑΑΔΕ να αποδίδουν τη στάση τους στο φόβο του ελέγχου. Δηλαδή δεν προσέρχονται για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί φοβούνται τον έλεγχο που μπορεί να προκαλέσουν.

Επισημαίνεται ότι για να γίνει επιστροφή φόρου προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές αρχές και τα ποσά εκταμιεύονται όταν δοθεί πράσινο φως από τους ελεγκτές.


Ταχύτερες επιστροφές φόρου

Οι επιστροφές φόρων που παραμένουν στα αζήτητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις ταχύτερες διαδικασίες που έχει ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ. Από τον Ιούλιο του 2021 που πραγματοποιούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου το συνολικό ποσό ΦΠΑ που επιστράφηκε άμεσα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 56.545 επιχειρήσεων ανήλθε σε 2,92 δις ευρώ. Επίσης, από τον Νοέμβριο του 2022 εφαρμόζεται μια νέα ταχύτερη διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. 

Επειδή όμως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, όπως αναφέρουν από τη διοίκηση πριν από την επιστροφή των φόρων θα διενεργείται από το ηλεκτρονικό σύστημα ELENXIS έλεγχος με βάση τα κριτήρια κινδύνου, και σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, τον λόγο θα έχουν οι ελεγκτές. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 10 ημερών.