3 σαρακοστιανές λιχουδιές που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας την Καθαρά Δευτέρα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

3 σαρακοστιανές λιχουδιές που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας την Καθαρά Δευτέρα


H Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το τραπέζι της οικογένειας θα γεμίσει με σαρακοστιανές λιχουδιές! 


Φέτος, απογειώστε το νηστίσιμο τραπέζι προσθέτοντας στο μενού σας τρεις νοστιμότατες συνταγές που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας. 


➣Καλαμαράκια κρασάτα 

Tι θα χρειαστούμε: 
  • 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα ξεπαγωμένα 
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μικρά κυβάκια 
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί 
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ 100 ml ντοματοχυμό 
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ 
  • 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • αλάτι – πιπέρι 

Τι πρέπει να κάνουμε: 
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. 

Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο πασπαλισμένα με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν τα κρεμμύδια. 

Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά περίπου. 

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε το πελτέ και ανακατεύουμε να βγάλει το άρωμά του. 

Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοχυμό, 1/3 φλυτζανιού του τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο. 

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια και πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. 

Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές. 




Γιουβέτσι θαλασσινών 

Tι θα χρειαστούμε:
  • 500 γραμμάρια γαρίδες, Νο1 
  • 8-9 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • Αλάτι Πιπέρι 
  • 1 κιλό καλαμάρια 
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 πράσο 
  • 2 στικ σέλερι 
  • 1 καρότο 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη 
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο 
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • 1 κύβο κότας 
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 
  • 50 γραμμάρια ούζο 
  • 50 γραμμάρια κόκκινο κρασί 
  • 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ 
  • 250 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο 
  • 750 γραμμάρια νερό 
  • 500 γραμμάρια μύδια με κέλυφος 
  • ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι 
  • χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα: 
  • Μαϊντανό 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • Αλάτι Πιπέρι 
  • Φέτες λεμόνι 

Τι πρέπει να κάνουμε:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. 
Κόβουμε τις γαρίδες εγκάρσια, έπειτα σε τρία κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ. 

Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. 

Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά. Κόβουμε τα καλαμάρια σε λεπτές ροδέλες, έπειτα στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ. 

Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 2-4 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. 

Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα σέλερι, το καρότο, το κρεμμύδι και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. 

Προσθέτουμε το θυμάρι, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν. 

Στη συνέχεια, βάζουμε το γαρίφαλο, το μπαχάρι, τον γλυκάνισο, τη δάφνη, τον κύβο κότας, τον πελτέ, το ούζο, το κρασί, τη ντομάτα, το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση και ανακατεύουμε. 

Βάζουμε το 1/3 από το νερό και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μια κουτάλα. 

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 10-20 λεπτά μέχρι να τελειώσει το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι. 

Δύο λεπτά πριν ετοιμαστεί το κριθαράκι προσθέτουμε τα μύδια, το ξύσμα από το λεμόνι στις γαρίδες, τον χυμό από τα καλαμάρια και τα βάζουμε όλα στο τηγάνι. 

Βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. 

Σερβίρουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και φέτες από λεμόνι. 


Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και ελιές 

Τι θα χρειαστούμε: 
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή 
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 550 ml) 
  • Σουσάμι ή/και μαυροσήσαμο για το στόλισμα 
  • 10-12 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες 
  • 20 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση 

Τι πρέπει να κάνουμε: 
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μπολ με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί και αυτό. 
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 

Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και κόβουμε τις ελιές Καλαμών κατά μήκος στη μέση. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. 
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μίγμα της μαγιάς. 

Βάζουμε σταδιακά το νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές. 
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ένα ωραίο απαλό ζυμάρι. Κόβουμε το ζυμάρι στα 2, ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στις λαγάνες. 

Αντίστοιχα λαδώνουμε 2 μπολ και τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα σε σχήμα μπάλας. 
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου για μία ώρα. 

Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. 
Ανοίγουμε κάθε λαγάνα στο γνωστό σχήμα και αφήνουμε ακόμα 45 λεπτά να φουσκώσουν. 

(*Σημείωση: αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε τις λαγάνες από το προηγούμενο βράδυ, να τις βάλουμε στο ταψί το οποίο θα σκεπάσουμε καλά με μεμβράνη και να τις βάλουμε στο ψυγείο. Ωριμάζει το ζυμάρι και γίνονται ακόμα πιο νόστιμες και αφράτες. Την άλλη μέρα τις αφήνουμε 2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τις ψήνουμε). 

Σχηματίζουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας ή με την πίσω μεριά ενός πινέλου. 
Ραντίζουμε με λίγο ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να χρυσίσει η κόρα, περίπου 40 λεπτά.





myportal.gr