Tα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη χειμερινή μελαγχολία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Tα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη χειμερινή μελαγχολία


Με μικρότερες μέρες και μεγαλύτερες νύχτες και το κρύο να σας κρατά μέσα, η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να σας τονώσει τη διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πεσμένοι τον χειμώνα και αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (γνωστό και ως SAD). Μάλιστα, αυτή κατάσταση μπορεί να διαρκέσει περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν μια αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου σας, δυσκολία στην όρεξη, αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και αύξηση των συναισθημάτων ανικανότητας.

Είτε βιώνετε πλήρως τη χειμερινή μελαγχολία είτε απλώς έρχονται κάποιες μέρες που έχετε πεσμένη διάθεση, μία καλή ιδέα είναι να επιδοθείτε σε κάποια φροντίδα του εαυτού σας. Αν ψάχνετε για έναν εύκολο και προσιτό τρόπο για να παρηγορηθείτε, δοκιμάστε να αγοράσετε μερικά φυτά ή να ξεκινήσετε έναν εσωτερικό κήπο: 

Έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή μας και να έχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα.

Πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη χειμερινή μελαγχολία

Η Melinda Knuth, επίκουρη καθηγήτρια στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας δημοσίευσε μια ανασκόπηση περίπου 2.500 μελετών των τελευταίων 10 ετών σχετικά με τα οφέλη των φυτών στη συναισθηματική και ψυχική υγεία, όπως αναφέρει το bhg.com.

«Τα φυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, απλώς με το να είστε κοντά στα φυτά», λέει η Knuth. «Όχι μόνο μπορούμε να έχουμε αυτό το υποσυνείδητο όφελος όταν είμαστε κοντά τους, αλλά απλώς κοιτάζοντας μια εικόνα ενός φυτού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, κάτι που είναι απίστευτο».

Ο συλλογισμός πίσω από αυτό πηγαίνει πίσω στην εξέλιξη – οι άνθρωποι βασίζονται στα φυτά από την αρχή του χρόνου για να παρέχουν τροφή, προστασία και καύσιμα, επισημαίνει η Knuth, και έχουμε μια έμφυτη σχέση μαζί τους. 

Έτσι, στον σημερινό κόσμο (όπου είμαστε λίγο πιο απομακρυσμένοι από τη φύση), η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου ή η κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους μας δίνει αυτή τη σύνδεση. Ακριβώς όπως το περπάτημα ή η πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους μας δημιουργεί μια ηρεμία, αυτό το συναίσθημα μεταφράζεται όταν φέρνεις τη φύση μέσα στο σπίτι σου.

Αφορά επίσης τη φροντίδα του εαυτού σας: Αν αφιερώνετε χρόνο για να είστε προσεκτικοί και να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και σας βοηθούν να χαλαρώσετε, σχεδόν πάντα η διάθεση ανεβαίνει. Ακόμα κι αν δεν είστε άνθρωπος της φύσης, η περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου έστω και ενός ως μέρος της ρουτίνας αυτοφροντίδας σας παρέχει οφέλη με διάφορους τρόπους.

Υπάρχει κάτι έμφυτο στους ανθρώπους να φροντίζουν κάτι και αυτό μπορεί να βοηθήσει να έχεις απλώς μια αίσθηση ρουτίνας. Αν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου, εξακολουθείτε να ασχολείστε και τον χειμώνα με την πολύχρωμη φύση και υπάρχει ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα.

Η φροντίδα του εαυτού μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια μορφή απόσπασης της προσοχής η οποία σας βοηθά να απομακρύνετε το μυαλό σας από αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα.

Εάν δεν είχατε ποτέ ένα πραγματικό φυτό ή είστε αγχωμένοι για τη διαδικασία φροντίδας, ξεκινήστε με ένα ή δύο — μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα στη συλλογή σας μόλις μπείτε σε μια ρουτίνα. 
Μπορείτε να αποκτήσετε φυτά που να επιβιώνουν σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού. Εάν έχετε πολύ φυσικό φως στο σπίτι σας, αγοράστε φυτά με λουλούδια, όπως ορχιδέες, πετούνιες ή αμαρυλλίδες — μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχική σας υγεία. Ακόμη και τα ψεύτικα φυτά έχουν αντίκτυπο.