Τι είναι η Blue Monday και είναι πραγματικά η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι είναι η Blue Monday και είναι πραγματικά η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

 

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει ονομαστεί «Μπλε Δευτέρα» και προτείνεται να είναι η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου. 


Σήμερα, 16 Ιανουαρίου έφτασε η μέρα που η διάθεσή μας δεν είναι ανεβασμένη όπως τις υπόλοιπες μέρες!

Η Blue Monday πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου

Είναι, υποτίθεται, η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, που συχνά αποδίδεται σε ένα κοκτέιλ κακών καιρικών συνθηκών, στη μεταχριστουγεννιάτικη περίοδο, στα τεταμένα οικονομικά και στις ανέφικτες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις.


Είναι όμως στην πραγματικότητα η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου; 

Η σύντομη απάντηση είναι «όχι». 
Ο όρος «Blue Monday» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον Cliff Arnall, έναν ψυχολόγο και ομιλητή με κίνητρα, αφού τον προσέγγισε η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel για να βρει μια φόρμουλα για να καθορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους. 

Η Blue Monday έγινε στη συνέχεια το επίκεντρο μιας διαφημιστικής καμπάνιας Sky Travel που σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις κρατήσεις για διακοπές που, όπως πρότεινε η εταιρεία, θα ανακουφίσουν λίγη από τη δυστυχία της Blue Monday.

Ωστόσο, ο υπολογισμός του Arnall έχει απορριφθεί από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Τα χειμωνιάτικα μπλουζ είναι μια φυσική απάντηση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των εορτασμών, αλλά η παθολογία τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή «οξείας κατάθλιψης», όπως η Blue Monday είναι λάθος», είπε ο Craig Jackson, καθηγητής επαγγελματικής εκπαίδευσης ψυχολογία υγείας στο Birmingham City University στην Αγγλία. 

“Η ηθική είναι αμφισβητήσιμη στην καλύτερη περίπτωση. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα ερευνητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Blue Monday είναι πιο καταθλιπτική από οποιαδήποτε άλλη μέρα ή η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου”, είπε στο Live Science.

Οι δείκτες δημόσιας υγείας, όπως η θνησιμότητα, ασθένειας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις θανάτων ή απόπειρες αυτοκτονίας δεν δείχνουν καμία αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους ή περίπου την τρίτη Δευτέρα σε σύγκριση με άλλες ημέρες του Ιανουαρίου, είπε ο Τζάκσον.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί πιο καταθλιπτική από άλλες οφείλεται στο ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης λένε στους ανθρώπους ότι είναι Blue Monday και έτσι μπορεί να εμφανιστεί ένα αποτέλεσμα αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι επιστημονικό γεγονός», είπε ο Jackson.

Η Blue Monday, λοιπόν, δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων, είπε ο Τζάκσον.

Ωστόσο, ο Τζάκσον σημείωσε ότι οι χειμερινοί μήνες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύοντας ή ανυψώνοντας τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. 

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), που μερικές φορές αναφέρεται ως “χειμερινή κατάθλιψη”, είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το 1% έως 10% των ανθρώπων, ανάλογα με την έρευνα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 στο περιοδικό The Physician and Sportsmedicine.

«Με απλά λόγια, το SAD είναι μια μορφή κατάθλιψης, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, που εμφανίζονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την έλλειψη φυσικού φωτός της ημέρας καθώς και από κοινωνικούς λόγους, όπως η μειωμένη δραστηριότητα και ο ελεύθερος χρόνος λόγω σε πιο σύντομες και πιο κρύες μέρες», είπε ο Τζάκσον.

Πρότεινε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της ασθένειας και της μειωμένης δραστηριότητας που θα μπορούσε να συμβάλει σε ποσοστά κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Ένα άρθρο του 2022 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να μειώσει την ανοσία και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στους ιούς.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ασθενών με SAD και της Blue Monday», είπε ο Jackson.

Οι επικριτές της φόρμουλας του Arnall, που περιλαμβάνει το Mental Health Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν φτάσει στο σημείο να προτείνουν ότι ο όρος Blue Monday θα μπορούσε να είναι δυνητικά επιζήμιος για την ευημερία των ανθρώπων.

«Είναι σίγουρα ηθικά αμφίβολο να χρησιμοποιούμε ένα τέχνασμα για να ξεγελάσουμε έναν πληθυσμό ώστε να πιστέψει ότι είναι σχεδόν προορισμένος να αισθάνεται δυστυχισμένος όταν δεν χρειάζεται», είπε ο Τζάκσον. 

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι «Η έννοια της Μπλε Δευτέρας μπορεί να είναι παραπλανητική για άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας και σκέψεις αυτοκτονίας», που μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι είναι προορισμένα να αισθάνονται σκοτεινοί εκείνη την ημέρα ή να υποθέσουν ότι θα αισθανθούν καλύτερα μόλις περάσει η Blue Monday.

Η κατάθλιψη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα υγείας. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποδηλώνουν ότι περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αυτήν τη στιγμή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων και ποικίλλει από ήπια έως μείζονα. Έχει επίσης πολλές αιτίες, όπως χημικές, κοινωνικές, αντιδράσεις σε δύσκολες συνθήκες, δυσμενή γεγονότα παιδικής ηλικίας ή προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, που δεν είναι πλήρως κατανοητές.

«Το να ξεγελάσουμε την κατανόησή μας για την κατάθλιψη και την κακή διάθεση δεν κάνει τη χάρη σε κανέναν», είπε. 

«Το Blue Monday είναι άσχετο. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να το αγνοήσουν και να αμφισβητήσουν αυτό το ηλίθιο τέχνασμα όποτε βγαίνει στην επιφάνεια».


thatslife.gr