Το παιδί μου παθαίνει κρίση άγχους. Πώς μπορώ να το βοηθήσω; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το παιδί μου παθαίνει κρίση άγχους. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

 


Πολλοί από εμάς το έχουμε ζήσει: Ένα λεπτό, το παιδί σου είναι καλά. Tην επόμενη στιγμή, έχουν μια επική κρίση άγχους. Μόνο που εκείνη τη στιγμή δεν είσαι σίγουρος τι συμβαίνει. 


Μπορεί να μοιάζει πολύ με την κατάρρευση ενός τυπικού παιδιού — λαχανιάζει, κλαίει και ίσως και τρέμει. 

Όταν είναι ιδιαίτερα μικρά, μπορεί να μην μπορείτε καν να διακρίνετε τι πυροδότησε την «υστερία». 

Το μόνο που ξέρετε είναι ότι το αγαπημένο σας πλάσμα ξαφνικά γίνεται κομμάτια και δεν ξέρετε πώς να το κάνετε καλά.

Όπως αποδεικνύεται, οι κρίσεις άγχους στα παιδιά είναι σχετικά συχνές. Αν και συχνά αποκαλούνται «κρίσεις πανικού», οι κρίσεις άγχους διαφέρουν από τις κρίσεις πανικού με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το να είσαι ανήσυχος είναι διαφορετικό από το να έχεις μια αγχώδη διαταραχή. Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το παιδί ή το νήπιό σας μπορεί να έχει κάτι για το οποίο να αγχώνεται. 

Ωστόσο, θα εκπλαγείτε (ή ίσως όχι) με το πώς το παιδί σας επεξεργάζεται τα διάφορα σενάρια στη ζωή. Πράγματα που σας φαίνονται «φυσιολογικά» ή ασήμαντα μπορεί να τους φαίνονται σαν γιγάντιες τρομακτικές στιγμές.

Από τους δυνατούς θορύβους για παιδιά με ευαίσθητες αισθήσεις μέχρι την υπόδειξη ότι ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας που τα επισκέπτεται μπορεί να πάει σπίτι του σύντομα, όλα τα φαινομενικά μικροπράγματα μπορούν να αγχώσουν το παιδί σας και να προκαλέσουν κρίση άγχους. 

Δεδομένου ότι το να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ασαφές, βρήκαμε στο Scary Mommy χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς.


Τι είναι η κρίση άγχους;

«Με το άγχος, είναι σημαντικό να διακρίνουμε πώς διαφέρει [από] φόβο», λέει ο Ryan McDonald, MA, LPC Associate από το Clear Skies Counseling.

“Στον φόβο, υπάρχει κάτι που φοβάται ένα παιδί, όπως μια αράχνη. Το άγχος εμφανίζεται όταν κάποιος φοβάται ότι μπορεί να συμβεί κάτι άγνωστο, όπως το τέρας που βγαίνει από την ντουλάπα ενός παιδιού του οποίου η πόρτα έμεινε κατά λάθος ανοιχτή τη νύχτα. 

Ο φόβος και το άγχος είναι και οι δύο φυσιολογικές αντιδράσεις που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας προστατεύσει. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα του άγχους γίνουν αρκετά σημαντικά, μπορεί να μας κατακλύσουν οδηγώντας σε κρίσεις άγχους».

Τώρα που ξέρετε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι ανήσυχο για κάτι και όχι απαραίτητα να φοβάται, θα πρέπει να ξέρετε τι να προσέχετε στις κρίσεις άγχους. 

«Τα συμπτώματα μιας κρίσης άγχους περιλαμβάνουν ένα αναστάτωση ή ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο ή μυρμήγκιασμα, πόνο στο στήθος, αισθήματα επικείμενης καταστροφής ή αισθήματα εκτός ελέγχου», λέει ο McDonald.

Για περισσότερα ανήλικα παιδιά, αυτό μπορεί να μοιάζει με μια απροσδόκητη «κατάρρευση» με δάκρυα και λαχανιάσματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό τους είναι πολύ ζεστό ή κόκκινο. Μπορεί ακόμη και να συσπώνται περιστασιακά.


Κρίσεις άγχους έναντι κρίσεων πανικού: Ποια είναι η διαφορά;

Ενώ οι κρίσεις πανικού και οι κρίσεις άγχους παρουσιάζονται παρόμοια, διαφέρουν ως προς την αιτία και τη σοβαρότητα. 

Οι κρίσεις πανικού είναι συνήθως πιο έντονες με αίσθηση (και εμφάνιση). Συχνά έρχονται χωρίς κάτι συγκεκριμένο να τις πυροδοτεί.

Εν τω μεταξύ, οι κρίσεις άγχους πυροδοτούνται πάντα από άγχος και μια αντιληπτή απειλή. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι το να ζητήσετε από το παιδί σας να εξηγήσει τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης οποιουδήποτε είδους μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. 

Εστιάστε στο να ηρεμήσετε και να καθησυχάσετε το παιδί σας και προσπαθήστε να αναλύσετε τις λεπτομέρειες αργότερα.


Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας έχει κρίση άγχους;

«Αν ένα παιδί βιώνει μια κρίση άγχους, μπορείτε να το βοηθήσετε απομακρύνοντάς το από το περιβάλλον που προκάλεσε την επίθεση», προτείνει ο McDonald. 

«Μπορείτε στη συνέχεια να το ενημερώσετε ότι αυτό που βιώνουν είναι τρομακτικό, αλλά να το διαβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλές. 

Συνεχίστε να δημιουργείτε ένα ήρεμο περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια απαλή φωνή και βοηθώντας το να χαλαρώσει βάζοντάς το να ξαπλώσει, χαλαρώνοντας τους μύες από τα δάχτυλα των ποδιών και βάζοντάς το να σκεφτεί το αγαπημένο του μέρος. 

Προσπαθήστε να το βοηθήσετε να ελέγξουν την αναπνοή τους. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορεί να χρειαστούν 20 έως 30 λεπτά για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα μιας κρίσης άγχους και ότι το παιδί σας μπορεί να μην ανταποκριθεί αμέσως στις προσπάθειές σας να το βοηθήσετε».

«Όταν βοηθάς ένα παιδί να αντιμετωπίσει μια κρίση άγχους, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα λόγια σου», λέει η Heather Wilson, η LCSW, η LCADC, η CCTP και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Epiphany Wellness. «Το να του λέτε “ήρεμα” ή “δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείς” δεν πρόκειται να βοηθήσει. 

Αντίθετα, προσπαθήστε να δώσετε πιο αποτελεσματικές λύσεις με τα λόγια σας. 

Για παράδειγμα, μπορείτε να το ρωτήσετε εάν το να πάει έξω ή τα να πιεί νερό θα το βοηθήσει. 

Εάν το παιδί σας έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις άγχους, εσείς και ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορείτε να βρείτε χαλαρωτικές λέξεις για να τις λέτε. Ωστόσο, μην πιέζετε το παιδί να μιλήσει εάν δεν το θέλει γιατί μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την επίθεσή του».


Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση του μακροχρόνιου άγχους;

«Δυστυχώς, υπάρχουν είδη αγχωδών διαταραχών που δεν μπορείτε απλώς να εξαφανίσετε. Ωστόσο, εσείς και το παιδί σας μπορεί να προετοιμαστεί πιο επαρκώς για τις κρίσεις αυτές», λέει η Wilson. 

«Η εκπαίδευση είναι το κλειδί, επομένως βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει για τη διαταραχή και πώς το επηρεάζουν συγκεκριμένα. Επίσης, αναπτύξτε μηχανισμούς αντιμετώπισης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη στιγμή που το άγχος χτυπά».

Υπάρχουν πολλοί ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας που μπορούν να μιλήσουν σε εσάς και το παιδί σας για τα συναισθήματα που επεξεργάζονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους. Ωστόσο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια δύσκολη κατάσταση, δοκιμάζοντας μια σειρά από ηρεμιστικές τακτικές με το παιδί σας.


Αντιμετωπίστε τις αισθητηριακές ανάγκες

Όταν τα παιδιά βιώνουν στιγμές υψηλού άγχους, μπορεί να είναι χρήσιμο για αυτά να επικεντρωθούν σε κάτι έξω από το σώμα τους για να τα βοηθήσουν να γειωθούν και να ηρεμήσουν το νευρικό τους σύστημα. 

Από ένα μαλακό παιχνίδι, μια αγκαλιά με το λούτρινο κουκλάκι τους, ένα τραγούδι που αγαπάνε – οτιδήποτε βρίσκουν ανακουφιστικό.

Το να μυρίζει στην αγκαλιά σας το οικείο σας άρωμα εκπληρώνει επίσης μια αισθητηριακή ανάγκη.


Χρησιμοποιήστε εργαλεία επιβεβαίωσης

Οι επιβεβαιώσεις μπορούν επίσης να είναι πολύ χρήσιμες για να ξεπεράσουμε τις κρίσεις άγχους ή τις κρίσεις πανικού. 

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να κάνουν σκέψεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, όπως «δεν πρόκειται να το ξεπεράσω αυτό» ή «κάτι πολύ κακό μου συμβαίνει». 

Οι γονείς μπορούν να υπενθυμίσουν στα παιδιά απλές επιβεβαιώσεις όπως «Μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το κομμάτι» ή «Αυτό το συναίσθημα δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Ομολογουμένως, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, ακόμη και ως ενήλικες. 

Εάν είστε με το παιδί σας κατά τη διάρκεια της πρώτης κρίσης άγχους του, μπορείτε να του επαναλάβετε τη δήλωση. Κάτι τόσο απλό όπως το «είσαι εντάξει» μπορεί να χρησιμεύσει ως μάντρα ή επιβεβαίωση.


Γερές συνδέσεις

Μερικές φορές τα παιδιά βιώνουν στιγμές υψηλού άγχους όταν βρίσκονται μακριά από τους γονείς τους. 

Οι γονείς μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι στο να υποστηρίξουν τα παιδιά για να ηρεμήσουν όταν είναι ανήσυχα – αλλά τι γίνεται όταν δεν είναι κοντά; 

Θα μπορούσε ένα τηλεφώνημα να τους φέρει κοντά, αλλά και αν αυτό είναι αδύναμο, μια φωτογραφία, ένα αγαπημένο αντικείμενο, ακόμα κι αυτό το μπλουζάκι που έχει τη μυρωδιά σα μπορεί να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό. 

Το ίδιο μπορεί και ένα μενταγιόν φιλικό προς τα παιδιά με οικογενειακή εικόνα. 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, που μπορεί να αισθάνονται ότι είναι πολύ μεγάλα για τέτοια κόλπα, μια πέτρα ανησυχίας μπορεί να κάνει το κόλπο ή κάποιο αντιστρές

Οτιδήποτε μικρό και ομαλό (αισθητηριακό) που μπορούν να το κουβαλούν στις τσέπες τους και να το νιώθουν όποτε χρειάζονται μια δόση γονικής υποστήριξης, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε ο ένας από τον άλλο.


childit.gr