Η Οικογένεια καθορίζει την ταυτότητά μας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Οικογένεια καθορίζει την ταυτότητά μας

 

Σίγουρα το γιατί και το πώς, αποτελούν πολύ σημαντικές ερωτήσεις για την προσωπικότητα μας αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η ίδια η προσωπικότητα μας και πως αυτή διαμορφώνεται. Και τελικά τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε εμείς;


Η σημασία της οικογένειας

Ας ξεκινήσουμε με το θεωρητικό κομμάτι του θέματος. Ο άνθρωπος γεννιέται μέσα σε ένα σύνολο, σε μια μικρή κοινότητα, γεγονός που σημαίνει ότι από την στιγμή της γέννησης μας ανήκουμε κάπου. 

Ένα μικρό μωρό δεν μπορώ να επιβιώσει μόνο του αλλά χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Αυτοί οι κάποιοι που συνήθως είναι δυο, τα πρώτα άτομα που ενδιαφέρονται να μας φροντίσουν αποτελούν τους πρώτους και βασικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας μας.
Φυσικά, δεν μιλάμε για άλλους από τους γονείς μας. 

Τα δυο πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την ανατροφή μας , αναλαμβάνουν στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγαλύτερο έργο από ότι νομίζουν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού. 

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, ολοκληρώνεται στα 6 με 7 έτη της ηλικίας του. Είναι πραγματικά τρομακτικό να γνωρίζεις ότι φέρεις μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πορεία που θα ακολουθήσει ένας άνθρωπος στην ζωή του.


Διαμόρφωση της προσωπικότητας

Βέβαια, σε αυτό το σημείο ας τονίσουμε ότι αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα μας καλλιεργούνται και σε μετέπειτα στάδια ανάπτυξης, όπως στο σχολείο αλλά και στην ενήλικη ζωή. 

Σε μια εποχή σαν την σημερινή, οι άνθρωποι ψάχνονται περισσότερο και αφιερώνουν χρόνο στην θεραπεία και αλλαγή ορισμένων γνωρισμάτων που θεωρούν ότι δεν τους χαρακτηρίζουν. 

Ας γυρίσουμε, όμως πίσω στην οικογένεια ώστε να ερευνήσουμε περισσότερο πως αυτή επηρεάζει την προσωπικότητα του παιδιού.

Αν οι γονείς κάνουν όλα τα χατίρια σε ένα παιδί, αυτό γίνεται χαϊδεμένο και περιμένει ότι πάντα θα γίνεται το δικό του και ο περίγυρος θα ασχολείται μονίμως με αυτό. 

Αν από την άλλη το παιδί είναι παραμελημένο, θα περάσει μια ζωή στο περιθώριο με την πεποίθηση ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί ή ότι κάνει κάτι λάθος και δεν μπορεί να αγαπήσει. 

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που αποκαλύπτουν το μεγάλο αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά των γονέων στον χαρακτήρα του παιδιού.


Η αρχή της αυτογνωσίας

Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας μας όταν ακούει την λέξη οικογένεια, ξεκλειδώνονται πολλές αναμνήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού μας είτε ευχάριστες είτε όχι. 

Η ερώτηση «ποιος είμαι» αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας και είναι κάτι που αγωνιούμε να ανακαλύψουμε μέχρι το τέλος της. 

Πολλοί κυνηγάνε αυτή την πολυπόθητη απάντηση χωρίς αποτέλεσμα για χρόνια και άλλοι αναρωτιούνται αν αυτό αλλάζει κάθε μέρα που ξυπνούν. 

Στην πραγματικότητα, η ανακάλυψη του εαυτού δεν έχει προορισμό, αφού με κάθε νέα εμπειρία βρίσκουμε καινούρια κομμάτια της προσωπικότητας μας που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. 

Όμως αν και πρόκειται για ταξίδι χωρίς τέλος, ξέρουμε σίγουρα ότι έχει μια αρχή και αυτή δεν είναι άλλη από την οικογένεια μας…


maxmag.gr