Μυστικά για να διατηρήσετε φρέσκια τη σαλάτα στο ψυγείο περισσότερες ημέρες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μυστικά για να διατηρήσετε φρέσκια τη σαλάτα στο ψυγείο περισσότερες ημέρες



Αν συνήθως αγοράζετε έτοιμη σαλάτα σε σακούλα, πιθανότατα είχατε την ατυχή εμπειρία να βρείτε μαραμένα, φύλλα λίγες μόνο ημέρες μετά την αγορά. Για να μάθετε πώς να διατηρείτε φρέσκα τα συσκευασμένα φύλλα για αρκετό καιρό, το marthastewart.com ζήτησε από επαγγελματίες τροφίμων να μοιραστούν τα μυστικά για να διατηρήσετε φρέσκια τη σαλάτα στο ψυγείο περισσότερες ημέρες.


Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Ανεξαρτήτως από το είδος του πράσινου φυλλώδους λαχανικού, ισχύουν οι ίδιοι γενικοί κανόνες αποθήκευσης. Η προσέγγιση ξεκινά πριν καν επιστρέψετε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ, αποθηκεύοντας τη σαλάτα σε μια μονωμένη σακούλα ψυγείου, λέει ο Randy W. Worobo, καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων στο πανεπιστήμιο Cornell.

Διαφορετικά, η συσκευασία θα εκτεθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν μπει στο ψυγείο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο συμπύκνωσης (υγρασία). Αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των φύλλων της σαλάτας σας, καθώς η υγρασία ενθαρρύνει την ταχεία αλλοίωση.

Στο σπίτι, τοποθετήστε τα λαχανικά κατευθείαν στο ψυγείο, λέει ο Worobo. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας έχει ρυθμιστεί στη σωστή θερμοκρασία. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων. Εάν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του ψυγείου σας, βάλτε ένα θερμόμετρο ψυγείου στο πιο ζεστό μέρος της πόρτας σας -συνήθως, κοντά στην πόρτα- για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του, λέει η Ghaida Batarseh Havern, MS, εκπαιδευτής επέκτασης ασφάλειας τροφίμων στο Michigan State University.

Αφού ανοίξετε τη σακούλα με τα φύλλα σαλάτας, ελαχιστοποιείστε την υγρασία, λέει ο Worobo. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε μια καθαρή χαρτοπετσέτα μέσα στη σακούλα και σφραγίστε την με ένα κλιπ.. Η χαρτοπετσέτα θα βοηθήσει στην απορρόφηση τυχόν υγρασίας που μπορεί να αναπτυχθεί κατά την αποθήκευση.


Διατηρήστε τη σαλάτα τραγανή

Μπορείτε να κάνετε τη σαλάτα σε σακούλα να διαρκέσει περισσότερο μεταφέροντας τα φύλλα σε ένα μπολ ή δοχείο αποθήκευσης, τοποθετώντας από πάνω μερικά φύλλα χαρτιού κουζίνας και τυλίγοντας σφιχτά το περιεχόμενο με μια μεμβράνη για να αποκλείσετε όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει τα λαχανικά σας να παραμείνουν τραγανά και να αποτρέψει το μαρασμό των φύλλων στο ψυγείο.

Αν έχετε αγοράσει ολόκληρο μαρούλι, αφαιρέστε τα φύλλα ένα-ένα και αφήστε τα να μουλιάσουν σε ένα μπολ με κρύο νερό για μερικές ώρες. Ξεπλύντε τα, τινάξτε την περίσσεια νερού και στη συνέχεια απλώστε τα φύλλα σε μια καθαρή πετσέτα πριν τα τυλίξετε. Τοποθετήστε όλα τα φύλλα σε ένα μεγάλο, αεροστεγές κουτί αποθήκευσης τροφίμων και διατηρήστε το στο ψυγείο. Θα εκπλαγείτε για πόσο καιρό τα φύλλα παραμένουν τραγανά και φρέσκα, ενώ θα έχετε στη διάθεσή σας προπλυμένα φύλλα όποτε θέλετε να ετοιμάσετε μια πράσινη σαλάτα.


Κόψτε προσεκτικά

Μόλις κόψετε τα λαχανικά, μαλακώνουν γρήγορα και μπορούν να χαλάσουν ακόμα και μέσα στο ψυγείο. Προστατέψτε τα με ένα επαναχρησιμοποιήσιμο ελαστικό κάλυμμα τροφίμων. 
Αυτό είναι καλύτερο για τον πλανήτη από μια μεμβράνη και αρκετά ευέλικτο ώστε να δημιουργεί μια αεροστεγή σφράγιση γύρω από το προϊόν σας και να του προσφέρει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.