Με ιπτάμενα ταξί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Με ιπτάμενα ταξί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026



Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών μετακίνησης, με τις εταιρείες να παρουσιάζουν πολλαπλά συστήματα ηλεκτροκίνησης και αυτόνομης οδήγησης. 
Είδαμε ήδη στο Τόκιο τα αυτόνομα λεωφορεία στο Ολυμπιακό Χωριό να μεταφέρουν τους αθλητές, ενώ σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των αγώνων οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν με ηλεκτρικά οχήματα.

Η επόμενη «Ολυμπιακή» συνάντηση πραγματοποιείται στο Μιλάνο της Ιταλίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2026 και ήδη ετοιμάζονται εντυπωσιακά πράγματα στον τομέα της μετακίνησης. 

Οι επισκέπτες θα βιώσουν μια νέα τεχνολογία μεταφοράς που είναι τα ιπτάμενα ταξί τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται από την SEA (Società Esercizi Aeroportuali) σε συνεργασία με την Skyports.



Το δίκτυο θα περιλαμβάνει έξι περιφερειακά vertiports και εννιά αστικά σημεία επιβίβασης. Τέσσερα από αυτά θα κατασκευαστούν στο Μιλάνο, δύο στα αεροδρόμια Linate και Malpensa, ένα στο λιμάνι Porta Romana (κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό) και ένα στην περιοχή CityLife. 
Ο βασικός κόμβος θα είναι στο αεροδρόμιο της Malpensa φυσικά, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν μικρότερες διαστάσεις.




Τη διαχείριση των μελλοντικών σταθμών θα έχει η SEA η οποία ήδη διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της περιοχής. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο κάθε σταθμός θα χρησιμοποιεί τεχνολογία eVTOL για κάθετη απογείωση και προσγείωση, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οχήματα διαφορετικών εταιρειών. Το κόστος για τη μετακίνηση θα είναι περίπου 120 ευρώ ανά άτομο και σε πρώτη φάση θα είναι για δύο επιβάτες το κάθε όχημα.

Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθούν οχήματα για 4 ή 6 επιβάτες, ενώ στόχος της SEA είναι να έχουν 2.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Όσο για το κόστος της κατασκευής αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκ. ευρώ.