Tα έξυπνα «κόλπα» των Ευρωπαίων για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Tα έξυπνα «κόλπα» των Ευρωπαίων για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας

 

Αυξάνεται η χρήση ηλιακών πάνελ και θερμομόνωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη




Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας οδηγούν πολλούς Ευρωπαίους στην προσπάθεια εύρεσης διαφόρων «κόλπων» τα οποία θα μειώσουν τόσο την ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και το κόστος.

Ο Ματς Γιοχάνσον, για παράδειγμα, εγκατέστησε 30 ηλιακά πάνελ με συνολική ικανότητα παραγωγής 13,5 κιλοβάτ στη νοτιοανατολική Σουηδία. 

Σημειωτέον πως η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη λόγω των κρύων χειμώνων και της έλλειψης ηλιοφάνειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιοχάνσον στο Bloomberg η εγκατάσταση των πάνελ αυτών μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος του σπιτιού του. 

Τα πάνελ έχουν παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρησιμοποιεί η οικογένειά του και έχουν μειώσει το συνολικό ενεργειακό κόστος κατά $2.098 φέτος.

Το παράδειγμα του Γιοχάνσον ακολουθεί και πληθώρα άλλων νοικοκυριών στην Ευρώπη λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. 

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης και ο πληθωρισμός έχει αναγκάσει πολλούς καταναλωτές σε αναγκαστική μείωση των εξόδων τους. 

Τα 2/3 των σουηδικών νοικοκυριών ανέφεραν πως έχουν λάβει μέτρα τέτοιου είδους τους τελευταίους μήνες. 

Το 70% των Γερμανών έχουν, επίσης, προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις ενώ το 25% των βρετανικών νοικοκυριών μελετούν τη βελτίωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στη Γηραιά Ήπειρο, δεδομένης και της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες. 

Επιπροσθέτως, το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον όταν η Ευρώπη δε θα έχει πια καθόλου αποθέματα τα οποία έχει δημιουργήσει μέσω ρωσικών ροών υδρογονανθράκων.


NEWMONEY