Βιταμίνη C για τα μαλλιά: Ποια τα οφέλη της - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βιταμίνη C για τα μαλλιά: Ποια τα οφέλη της
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε – Τι να προσέξετε κατά την εφαρμογή της


Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως συμπλήρωμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την πρόληψη ασθενειών. Αναφέρεται, επίσης, ως ασκορβικό οξύ, το οποίο είναι η μορφή της βιταμίνης C που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, και το συστατικό αυτό μπορεί να βρεθεί σε όλα τα είδη, από τα προϊόντα μακιγιάζ μέχρι την οδοντόκρεμα. Στον κόσμο της ομορφιάς, αποτελεί απαραίτητο μέρος της ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, λόγω της ικανότητάς της να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο λαμπερού, ομοιόμορφου τόνου του δέρματος.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και φυσικός ενισχυτής του κολλαγόνου, η βιταμίνη C φαίνεται ότι θα ήταν ευεργετική για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, καθώς και για το πρόσωπο. Το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής συχνά παραμελείται και μπορεί να φαίνεται φυσικό να θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του με τα ίδια προϊόντα που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για το πρόσωπό σας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Byrdie απευθύνθηκε στους δερματολόγους Brendan Camp και Marisa Garshick, για τις απόψεις των ειδικών σχετικά με τη βιταμίνη C για τα μαλλιά.

Οφέλη της βιταμίνης C για τα μαλλιάΣτην περιποίηση του δέρματος, η βιταμίνη C είναι δημοφιλής για την ικανότητά της να φωτίζει το δέρμα και να προάγει την παραγωγή κολλαγόνου. Ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στο δέρμα, η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη φωτογήρανση και ότι έχει αντιγηραντική δράση αυξάνοντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Συνήθως, η βιταμίνη C εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα με τη μορφή ορών ή ενυδατικών προϊόντων.

Όταν εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη. «Η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής», εξηγεί η Garshick. Ο Camp συμφωνεί, προσθέτοντας ότι η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας ως αποτέλεσμα του φυσιολογικού μεταβολισμού και της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

«Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι βλαβερές για τις κυτταρικές δομές όπως το DNA, τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες», εξηγεί ο Camp. Η βιταμίνη C μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, η οποία, σύμφωνα με την Garshick, μπορεί με τη σειρά της να συμβάλλει στην ενίσχυση και την προώθηση της υγείας των μαλλιών.

Πώς επηρεάζει ο τύπος των μαλλιών σαςΟι ειδικοί, όπως αναφέρει το Byrdie, συμφωνούν ότι η βιταμίνη C είναι ασφαλής για όλους τους τύπους μαλλιών, αν και μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για ορισμένους τύπους πιο συγκεκριμένα. Όσοι έχουν βαμμένα ή κατεστραμμένα μαλλιά μπορεί να συγκεντρώσουν επιπλέον οφέλη από τις δυνάμεις ενίσχυσης του κολλαγόνου της βιταμίνης C. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους μαλλιών, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν θαμπά μαλλιά και μαλλιά που είναι ευαίσθητα στο σπάσιμο», λέει η Garshick.

Ο Camp προσθέτει ότι η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους περισσότερους τύπους και υφές μαλλιών, αλλά ότι τα άτομα με ξηρά μαλλιά μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο προσεκτικά, καθώς ορισμένα προϊόντα μαλλιών αφαιρούν περισσότερα έλαια από το στέλεχος της τρίχας και συμβάλλουν στην ξηρότητά τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη βιταμίνη C για τα μαλλιάΥπάρχουν πολλά οφέλη από τη λήψη βιταμίνης C από το στόμα και τη χρήση της τοπικά. Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για τη συνολική υγεία, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη C λόγω ενός ελλείποντος ενζύμου. 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξαρτηθούμε από διατροφικές πηγές βιταμίνης C, όπως τα εσπεριδοειδή ή τα συμπληρώματα βιταμινών, για να καλύψουμε τις φυσιολογικές μας ανάγκες σε βιταμίνη C.

Κατά τη χρήση της βιταμίνης C για τα μαλλιά, η τοπική εφαρμογή είναι πιο αποτελεσματική για την παρατήρηση των οφελών στο τριχωτό της κεφαλής και στους θύλακες των τριχών. Οι ειδικοί που μίλησαν στο Byrdie συνιστούν τη χρήση προσυσκευασμένων προϊόντων που περιέχουν βιταμίνη C και προορίζονται ειδικά για χρήση στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.

Τα προϊόντα που προορίζονται για χρήση στο πρόσωπο μπορεί να περιέχουν άλλα συστατικά που μπορεί να βλάψουν τα μαλλιά ή να είναι πολύ βαριά στη σύστασή τους. Ο Camp προτείνει να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να τις ακολουθείτε πιστά. «Η υπερβολική εφαρμογή μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής ή των μαλλιών, ενώ η πολύ μικρή ποσότητα του προϊόντος μπορεί να μην έχει και τόσα αποτελέσματα».

newsbeast