Σε εφαρμογή πέντε τομές του νόμου «Δουλειές Ξανά» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε εφαρμογή πέντε τομές του νόμου «Δουλειές Ξανά»

 
Μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, με Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- πέντε τομές του νόμου «Δουλειές Ξανά -Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» με στόχο όπως επισημαίνεται την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και τη διευκόλυνση των πραγματικά ανέργων στην εύρεση εργασίας.


➭Την εφαρμογή 3 νέων ψηφιακών εργαλείων (μητρώο, κάρτα, ατομικό σχέδιο δράσης).

➭Τον ορισμό εισοδηματικών κριτηρίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών της ΔΥΠΑ.

➭Την διαγραφή από το μητρώο ανέργων μετά από 3 αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

➭Την χορήγηση επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

➭Την χορήγηση εφάπαξ «μπόνους» 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες ανεργίας) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης- περνάει σε μία νέα εποχή. 

Όχι μόνο με ψηφιακό εκσυγχρονισμό, αλλά και με φροντίδα για τους πραγματικούς ανέργους και όχι σε αυτούς που ενώ δήλωναν ατομικό εισόδημα 30.000 και 40.000 ευρώ το χρόνο, παρίσταναν τους ανέργους για να παίρνουν παροχές.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως υπογραμμίζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σηματοδοτείται η μετεξέλιξη του τέως ΟΑΕΔ σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπου στο επίκεντρο όλων των δράσεων της βρίσκεται η ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.


Ποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων


Τα προβλήματα που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με τις νέες ρυθμίσεις είναι:

⇾Η έλλειψη ψηφιακής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται με σύγχρονες μεθόδους οι άνεργοι και οι ανάγκες τους.

⇾Η έλλειψη οποιουδήποτε εισοδηματικού κριτηρίου για τα ωφελήματα που παρέχονται στους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άτομα με υψηλά εισοδήματα που εξακολουθούν να επωφελούνται από τις παροχές αυτές.

⇾Το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο άνεργος μπορεί να αρνείται εσαεί, κατάλληλες θέσεις εργασίας που προτείνονται από τη ΔΥΠΑ.

⇾Το γεγονός ότι με τα έως τώρα ισχύοντα δεν ενθαρρύνονταν οι άνεργοι να αναζητούν ενεργά εργασία.

⇾Η αποξένωση της ΔΥΠΑ από τους μακροχρόνια ανέργους και η έλλειψη επαφής ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι παραμένουν άνεργοι και επομένως χρειάζονται πιο ενεργή υποστήριξη κατά προτεραιότητα από τη ΔΥΠΑ.


Τα 3 νέα ψηφιακά εργαλεία που μπαίνουν σε εφαρμογή

Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ: 
Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων θα μεταφερθούν αυτόματα από 1ης Ιανουαρίου 2023 στο Ψηφιακό Μητρώο χωρίς καμία δική τους ενέργεια. 

Στο εξής οι αναζητούντες εργασία θα εγγράφονται στο Ψηφιακό Μητρώο, κατόπιν αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr). 

Το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, προϋπηρεσία, βιογραφικό σημείωμα και επάγγελμα ή επαγγέλματα που αναζητούνται, πληροφορίες για το αν οι εγγεγραμμένοι δικαιούνται και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές και διευκολύνσεις.

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: 
Η κάρτα ανεργίας που υφίσταται σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. 

Μέχρι το τέλος του έτους η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr (όπως η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης). 

Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοί της με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.λπ. που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης: 
Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία που είναι εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και συναποφασίζεται από αυτούς. 

Περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά ενώ θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά