Ισχύει ότι οι γυναίκες γερνάνε γρηγορότερα από τους άνδρες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ισχύει ότι οι γυναίκες γερνάνε γρηγορότερα από τους άνδρες;

 

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει η γήρανση εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση της γενετικής, του τρόπου ζωής, της διατροφής και του περιβάλλοντος. 


Υπάρχουν όμως και διαφορές ανάλογα με το φύλο.

Γενικά, σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες τείνουν να ζουν περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. 

Οι θεωρίες σχετικά με το γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο ποικίλλουν -από το γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να εργάζονται σε πιο δύσκολες δουλειές (που οδηγεί σε υψηλότερη θνησιμότητα στα νεότερα τους χρόνια) έως το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποβληθούν σε προληπτικούς ελέγχους υγείας και εξετάσεις ή να ανταποκριθούν στο στρες καλύτερα.



Ο Tom Kirkwood, ο οποίος μελετά τη βιολογική βάση για τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com, λέει ότι «Φυσικά, οι κοινωνικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν σημασία, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πιο βαθιά ριζωμένο στη βιολογία μας».


Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της γήρανσης

Το γεγονός, όμως, ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο δεν σημαίνει ότι φαίνονται νεότερες καθώς μεγαλώνουν. 

Τα ορατά σημάδια γήρανσης μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να εξελίσσονται με παρόμοιο ρυθμό έως ότου μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση. 

Έπειτα, ενώ οι άντρες συνεχίζουν με τον σταθερό και σταδιακό ρυθμό τους, οι γυναίκες οδηγούν για μερικά χρόνια ένα «ορμονικό τρενάκι» καθώς πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων και το δέρμα τους χάνει κολλαγόνο με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.



Σύμφωνα με το healthdigest.com η Sonja Windhager, η οποία ηγήθηκε της έρευνας για τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δήλωσε στη The Sun πως 
Οι άνδρες και οι γυναίκες γερνούν παρόμοια μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Είναι μια γραμμική εξέλιξη. Αλλά από την ηλικία των 50 και έπειτα, για τις γυναίκες, πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα. Δεν επιταχύνει στα 50 για τους άνδρες
Δεν είναι περίεργο το γεγονός, άλλωστε, ότι και η βιομηχανία αντιγηραντικών προϊόντων, αξίας 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες.

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, φυσικά. 
Αλλά οι γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της σωματικής γήρανσης ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών για οποιαδήποτε ηλικία –άσκηση, υγιεινή διατροφή, διαχείριση του στρες και κυρίως όχι κάπνισμα.



Ο Kenneth Howe, MD, από τη Wexler Dermatology, στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, προειδοποιεί μέσω του Real Simple 
Να θυμάστε ότι το κάπνισμα συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος με δύο πολύ σημαντικούς τρόπους. Πρώτον, μειώνει την περιεκτικότητα σε κολλαγόνο του δέρματος, με αποτέλεσμα πιο λεπτό και πιο εύθραυστο δέρμα. Δεύτερον, η πράξη του καπνίσματος εκθέτει ορισμένες περιοχές (όπως το δέρμα γύρω από το στόμα) σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που τσαλακώνουν και φθείρουν το δέρμα