Η Πεντάμορφη και το Τέρας: Ο ελληνικός μύθος που ενέπνευσε το επιτυχημένο γαλλικό παραμύθι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Πεντάμορφη και το Τέρας: Ο ελληνικός μύθος που ενέπνευσε το επιτυχημένο γαλλικό παραμύθι



Ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» με την Ντίσνεϊ, πρόκειται για γαλλικό παραμύθι, το οποίο, μάλιστα, αντλεί έμπνευση από έναν ελληνικό μύθο.

Σε όλη την ιστορία της Ντίσνεϊ, πολλές από τις βασικές ταινίες της βασίζονται είτε έμμεσα είτε άμεσα σε παλαιότερη λογοτεχνία, συχνά αποτελώντας θεματικές εκδοχές μάλλον σκοτεινών ιστοριών, όπως η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι», «Η Παναγία των Παρισίων» και ο «Πινόκιο».


Ένα από αυτά τα παραδείγματα, λοιπόν, και το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του 1991, βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στο παραμύθι του 1740 που έγραψε η Γαλλίδα συγγραφέας Gabrielle-Suzanne de Villeneuve (συχνά αποδίδεται στη Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, η οποία έγραψε μόνο μια μεταγενέστερη έκδοση του παραμυθιού). 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, λοιπόν, φαίνεται ότι και η δικιά της ιστορία βασίζεται εν μέρει σε προηγούμενο λογοτεχνικό έργο και πιο συγκεκριμένα στο «Έρωτας και η Ψυχή» -μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών- που γράφτηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον πλατωνικό συγγραφέα Απουλήιο και ήταν μια από τις ιστορίες που συνέθεσαν το μεγαλύτερο μυθιστόρημά του «Μεταμορφώσεις».

Η Πεντάμορφη και το Τέρας: Ο ελληνικός μύθος που ενέπνευσε το επιτυχημένο γαλλικό παραμύθι

Η Πεντάμορφη, λοιπόν, (που ονομάζεται «Beauty» στην αρχική ιστορία) και η Ψυχή είναι οι νεότερες και ωραιότερες από τις τρεις αδερφές. 

Και οι δύο χαρακτήρες αναγκάζονται (ή σχεδόν εξαναγκάζονται) σε στενή ρομαντική εγγύτητα με μια «θηριώδη» φιγούρα. Από τη μία η Πεντάμορφη παραδίδεται στη φυλάκιση από το Τέρας για να σώσει τον πατέρα της από την αιχμαλωσία. Το Τέρας τη ζητά συνεχώς σε γάμο, η οποία αρνείται αρχικά αλλά τελικά δένεται μαζί του.


Στον ελληνικό μύθο, η θεά Αφροδίτη ζήλεψε την ομορφιά της Ψυχής και διέταξε τον γιο της Έρωτα να την κάνει να ερωτευτεί το «πιο άσχημο πλάσμα» που υπάρχει, το οποίο σύμφωνα με την πρόθεσή της ήταν ένα φτερωτό φίδι.

Ο Έρωτας, όμως, μόλις είδε την Ψυχή γοητεύτηκε από την ομορφιά της, παρέβλεψε τις διαταγές της μητέρας του και την φυλάκισε. Καθώς την επισκεπτόταν μόνο ενώ ήταν τυλιγμένος στο σκοτάδι, εκείνη πίστεψε στη συνέχεια ότι ήταν το εν λόγω τέρας- φίδι -είχε μάθει εντωμεταξύ για τη μοίρα της από έναν χρησμό.

Σύμφωνα με το grunge.com, όπως η Πεντάμορφη, έτσι και η Ψυχή τελικά ερωτεύεται τον απαγωγέα της σε αυτό που οι σύγχρονοι αναγνώστες μπορεί να αναγνωρίσουν ως μια αντιρομαντική μορφή του συνδρόμου της Στοκχόλμης.