Φορτ Νοξ: Τι φυλάσσεται μέσα στο πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φορτ Νοξ: Τι φυλάσσεται μέσα στο πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο



Αν έχετε δει την κλασική ταινία του Τζέιμς Μποντ «Goldfinger» του 1964 με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι ως τον θρυλικό πράκτορα, θα ξέρετε ότι το Φορτ Νοξ είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο και ότι μέσα του φυλάσσονται σωροί από ράβδους χρυσού. Είναι όμως αλήθεια κάτι τέτοιο;

Φορτ Νοξ: Γιατί θεωρείται το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο

Το Φορτ Νοξ, φυσικά, είναι ένα απόρθητο σημείο στο Κεντάκι, καθώς πρόκειται για την αμερικανική αποθήκη χρυσού, όπου κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει. 

Ένας φράχτης από χάλυβα απλώνεται περιμετρικά του, ενώ το ίδιο το κτίριο είναι κατασκευασμένο από γρανίτη, ενισχυμένο με χάλυβα, ώστε να μπορέσει να αντέξει οποιαδήποτε, πιθανή επίθεση. Μάλιστα, είναι εξοπλισμένο με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και συσκευές προστασίας, χωρίς κανείς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.



Παρά τις πάντα παρούσες θεωρίες συνωμοσίας που λένε ότι ο χρυσός στο Φορτ Νοξ έχει ξεπουληθεί με τα χρόνια, γενικά πιστεύεται ότι το θησαυροφυλάκιο περιέχει χιλιάδες κιλών σε ράβδους χρυσού και νομίσματα, σύμφωνα με το grunge.com. Στην ελεύθερη αγορά, αυτός ο χρυσός θα άξιζε περίπου 266,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και η κυβέρνηση ορίζει την επίσημη τιμή πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή για να αποφύγει τις άγριες διακυμάνσεις.

Αλλά ο χρυσός δεν είναι το μόνο που φυλάσσεται στο Φορτ Νοξ, καθώς το «φρούριο» θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή θησαυροφυλάκια σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση ανεκτίμητων αντικειμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου και προκάλεσε την έκφραση «ασφαλές όσο το Φορτ Νοξ».



Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αμέτρητα ιστορικά θαύματα χάθηκαν ή πυρπολήθηκαν -το κεχριμπαρένιο δωμάτιο του Μεγάλου Πέτρου, ο πίνακας «Portrait of a Young Man» του Ραφαήλ και πρώιμα ανθρώπινα απολιθώματα, σύμφωνα με το grunge.com. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, ανήσυχες για έναν πόλεμο που διεξήχθη σε αμερικανικό έδαφος, προστάτευσαν την πολιτιστική τους κληρονομιά θέτοντας το Σύνταγμα, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τη δεύτερη εναρκτήρια ομιλία του Λίνκολν και τις ομιλίες του Γκέτισμπουργκ και τα άρθρα της Συνομοσπονδίας στα θησαυροφυλάκια στο Φορτ Νοξ, αναφέρει το grunge.com.

Επίσης, σε αυτό διαφυλάχθηκε μια εξαιρετικά σπάνια Βίβλος του Γουτεμβέργιου και ένα πρωτότυπο αντίγραφο της Magna Carta, δανεισμένο από την Αγγλία, η οποία ζητούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να το κρατήσουν ασφαλές. 
Το Φορτ Νοξ, με τους τοίχους από σκυρόδεμα πάχους 1,2 μέτρων και τις αντιεκρηκτικές πόρτες ήταν το ασφαλέστερο μέρος που μπορούσε να βρει η κυβέρνηση.



Ποια η λειτουργία του σήμερα

Η εγκατάσταση, σήμερα, εξακολουθεί να είναι, ίσως, το πιο αυστηρά φυλασσόμενο μέρος στην Αμερική, και ίσως στον κόσμο, σύμφωνα με το Reader’s Digest. Λοιπόν, φυλάνε χρυσό ή φυλάνε το μυστικό ότι δεν έχει απομείνει χρυσός; 
Η τελευταία συνωμοσία έφτασε στο απόγειό της τη δεκαετία του 1970, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τον κανόνα του χρυσού. 
Έτσι, το 1974, η κυβέρνηση άφησε μέλη του Κογκρέσου και εκατό δημοσιογράφους να μπουν να ρίξουν μια ματιά τριγύρω. Τι είδαν; Σωρούς και σωρούς από ράβδους χρυσού.