Τσάι δενδρολίβανου: Πώς βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τσάι δενδρολίβανου: Πώς βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών



Το τσάι δενδρολίβανου, που δεν πρέπει να συγχέεται με το, επίσης, δημοφιλές έλαιο δενδρολίβανου, έχει κερδίσει δημοτικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αναφερόμενη ικανότητά του να βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης νέων μαλλιών.


Το Byrdie, προκειμένου να βοηθήσει τις αναγνώστριές του ως προς τη χρήση του, με δύο ειδικούς σε θέματα μαλλιών: τον δερματολόγο Joshua Zeichner και την τριχολόγο Gretchen Friese, για να μάθει αν, τελικά, το τσάι δεντρολίβανου έχει τη δύναμη να προάγει την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Τα οφέλη της κατανάλωσης τσάι δενδρολίβανου



Παρασκευασμένο από τα φύλλα του φυτού δενδρολίβανο, το τσάι δενδρολίβανου αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κουζίνας της Τυνησίας και χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Είτε πίνετε τσάι δεντρολίβανου είτε το εφαρμόζετε ως θεραπεία απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, κάποιοι λένε ότι αποτρέπει το σπάσιμο και την απώλεια, ενώ άλλοι λένε ότι διεγείρει τη νέα ανάπτυξη.

Το δενδρολίβανο είναι ένα βότανο που προέρχεται αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έχει αναφερθεί ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι ενώσεις που βρίσκονται στο δενδρολίβανο έχουν, επίσης, μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στην υγεία, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντιυπεργλυκαιμικές, αντικαρκινικές και θεραπευτικές επιδράσεις κατά του μεταβολικού συνδρόμου. 

Το τσάι δενδρολίβανου δημιουργείται με το βράσιμο των φύλλων δενδρολίβανου σε νερό, ενώ μια μελέτη προτείνει ότι πέντε λεπτά είναι ο βέλτιστος χρόνος βρασμού για να απελευθερωθεί η υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων.

Το τσάι από δενδρολίβανο έχει αποκτήσει δημοτικότητα λόγω της θεωρούμενης ικανότητάς του να αποτελεί μια φυτική εναλλακτική λύση στη μινοξιδίλη, το συμβατικό φάρμακο που βρίσκεται σε πολλές θεραπείες απώλειας μαλλιών και το κύριο συστατικό σε θεραπείες απώλειας μαλλιών. Έχει βρεθεί, μάλιστα, ότι περιέχει πολλές από τις ίδιες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες με το έλαιο δενδρολίβανου, προσφέροντας ενδεχομένως κάποια από τα ίδια οφέλη.

Το έλαιο δενδρολίβανου, ένα άλλο υποπροϊόν του φυτού δενδρολίβανου, έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ανάπτυξη των μαλλιών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απώλειας, συμπεριλαμβανομένων των μορφών αλωπεκίας.



Ιδιότητες αγγειοδιαστολής και αγγειοσύσπασης: «Το τσάι δενδρολίβανου περιέχει ουρσολικό οξύ, το οποίο βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής», λέει η Friese. Η ίδια εξηγεί ότι η κατανάλωση τσαγιού δενδρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία βοηθά στην παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στα μαλλιά.

Ανακουφίζει από τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής: Τα εκχυλίσματα του τσαγιού δενδρολίβανου περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση διαφόρων προβλημάτων. Η Friese επιβεβαιώνει ότι το τσάι δενδρολίβανου μπορεί να καταπραΰνει το φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και άλλους ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής.

Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών: Οι δυνάμεις του τσαγιού δενδρολίβανου που ενισχύουν την κυκλοφορία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με τη Friese. «Η αυξημένη κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης και στην αναγέννηση των μαλλιών», εξηγεί στο Byrdie.

Μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση:
Ο Zeichner εξηγεί ότι τα υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης (DHT) έχουν συσχετιστεί με την αραίωση των μαλλιών, γι’ αυτό και έχει γίνει στόχος των φαρμάκων για την αναγέννηση των μαλλιών. «Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί το εκχύλισμα δενδρολίβανου είναι ασαφής», λέει. «Ωστόσο, έχει προταθεί ότι δρα ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Το εκχύλισμα δενδρολίβανου μπορεί επίσης να δρα ως αντιανδρογόνο, εμποδίζοντας την DHT να συνδεθεί με τον υποδοχέα της».

Ενισχύει τη λάμψη και τη δύναμη:
«Η κατανάλωση τσαγιού από δενδρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ζωτικών θρεπτικών συστατικών στους θύλακες της τρίχας που βοηθούν στη δημιουργία ισχυρότερων κλώνων», λέει η Friese. Λέει, επίσης, ότι το τσάι δενδρολίβανου μπορεί να κάνει τα μαλλιά λαμπερά και μεταξένια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το τσάι δενδρολίβανου για τα μαλλιά



Υπάρχουν πολλά οφέλη τόσο από την κατανάλωση τσαγιού δενδρολίβανου όσο και από την τοπική εφαρμογή του. Ενώ ο Zeichner προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού δενδρολίβανου θα βοηθήσει στην αναγέννηση των μαλλιών σας, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το τσάι δενδρολίβανου. Το εκχύλισμα δενδρολίβανου έχει αναφερθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιυπεργλυκαιμικές ιδιότητες.

Εάν εφαρμόζετε το τσάι δενδρολίβανου απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, μπορείτε να το κάνετε είτε ως θεραπεία leave-in είτε ως θεραπεία wash-out. Η παρασκευή του δικού σας τσαγιού δενδρολίβανου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το βράσιμο του δενδρολίβανου σε νερό για πέντε λεπτά.

newsbeast.gr