Θύλακας Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στη Θέρμη: Έκδοση ΠΔ και επέκταση του χρόνου παραχώρησης από το ΥΠΑΑ&Τ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θύλακας Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στη Θέρμη: Έκδοση ΠΔ και επέκταση του χρόνου παραχώρησης από το ΥΠΑΑ&Τ

 

Στις αρχές του 2023 αναμένεται η έκδοση του Πολεοδομικού Διατάγματος με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος, για τη δημιουργία του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, στη Θέρμη, από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία ετοιμάζεται να ζητήσει από το ΥΠΑΑ&Τ την παράταση της παραχώρησης της έκτασης των 60 στρεμμάτων.


Η υπόθεση έκδοσης του ΠΔ είχε κολλήσει στο ΣτΕ, το οποίο είχε ζητήσει από την ΑΖΚ Προσχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ ( ΔΥΠΑ), είχε αποφανθεί ότι λόγω της μικρής έκτασης του Θύλακα, δεν απαιτείτο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν και από πλευράς ΑΖΚ, είχε εκπονηθεί.

Εν τούτοις το ΣτΕ έβαλε την εξέταση του φακέλου σε αναστολή, μέχρι να συμπεριληφθεί το Προσχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το οποίο πλέον, αφού έχει περάσει από το μικροσκόπιο όλων των εμπλεκομένων φορέων, πρόκειται, με έτοιμο το τελικό κείμενο, να σταλεί από τη ΔΥΠΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ΑΖΚ, αναμένει στις αρχές του 2023 να έχει υπογεγραμμένο το σχετικό Π.Δ., άρα και τους όρους πολεοδόμησης για τα 41 στρέμματα που θα αναπτυχθεί ο Θύλακας ( ΘΥΚΔ), στον οποίο θα φιλοξενηθούν τμήματα εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της Αγροδιατροφής και δομές ερευνητικών κέντρων.


Αρχικό ενδιαφέρον εταιρειών

Ήδη, έχουν γίνει αρχικές επαφές με θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς και με εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, αλλά για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ΘΥΚΔ, θα πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί ο χρόνος παραχώρησης της έκτασης, ώστε οι ιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα απόσβεσης των επενδύσεων που θα υλοποιήσουν στο Θύλακα.


Επέκταση του χρόνο παραχώρησης


Όπως είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΑΖΚ και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης, με το Π.Δ. υπογεγραμμένο, θα μπορεί ο φορέας να αιτηθεί στο ΥΠΑΑ&Τ, την επέκταση του χρόνου παραχώρησης.

Να σημειωθεί ότι το 2014, η έκταση του υπό δημιουργία Θύλακα, είχε παραχωρηθεί για 25 + 10 έτη, με την παράταση να εξετάζεται στο τέλος της 25ετίας. 

Η ΑΖΚ, θα έπρεπε στην πρώτη 5ετία να έχει προχωρήσει στα έργα αξιοποίησης, κάτι που δεν έγινε εμπρόθεσμα, οπότε δόθηκε παράταση άλλων 5 ετών, το οποίο σημαίνει ότι ως το 2024 θα πρέπει να γίνει η οριοθέτηση του Θύλακα.

Η ΑΖΚ θα ζητήσει την επέκταση του χρόνου παραχώρησης στα 99 χρόνια, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση ιδιωτών, για βιώσιμες τοποθετήσεις στο Θύλακα.

Όταν ρυθμιστεί το θέμα αυτό, η εταιρεία συμβούλων που έχει αναλάβει την επικαιροποίηση της τεχνικο-οικονομικής μελέτης, θα μπορέσει να την οριστικοποιήσει.


Το χρηματοδοτικό σχήμα του Θύλακα


Όπως δήλωσε ο κ. Λουφάκης, το άλλο θέμα που θα πρέπει να επιλύσει η ΑΖΚ, είναι το χρηματοδοτικό σχήμα με το οποίο θα γίνει η ανάπτυξη του Θύλακα. 

Έχει κατ’ αρχήν επιλεγεί ένα μοντέλο ΣΔΙΤ, με την ΑΖΚ να εισφέρει προς εγκατάσταση τη γη, αλλά και τις βασικές υποδομές, ενώ οι ιδιώτες θα επενδύσουν στις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα έργα υποδομής, σε αυτό τον μικρό Θύλακα Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, δεν θα απαιτήσουν μεγάλα κεφάλαια, ενώ εκτιμάται ότι χρηματοδότηση θα μπορεί να εξασφαλιστεί και από τον Αναπτυξιακό, ο οποίος προβλέπει σημαντικές ενισχύσεις για τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν σε Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων. 

Άλλη πηγή άντλησης κεφαλαίων, είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο Φορέας Υλοποίησης και Κύριος του Έργου, θα πρέπει να καταβάλλει και ίδια συμμετοχή.

Οπότε, η διαμόρφωση του τελικού χρηματοδοτικού σχήματος, είναι ένα σοβαρό ζήτημα για να προχωρήσει το project στην υλοποίησή του.

Εν κατακλείδι, σε τούτη τη φάση, το καίριο ζήτημα είναι η έκδοση του ΠΔ, η οποία εκτιμάται ότι επιτέλους πλησιάζει.


grtimes.gr