Φοιτητές έφτιαξαν «μανδύα» που τους κάνει «αόρατους» στις κάμερες ασφαλείας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φοιτητές έφτιαξαν «μανδύα» που τους κάνει «αόρατους» στις κάμερες ασφαλείας


Κινέζοι μεταπτυχιακοί φοιτητές εφηύραν ένα απλό στην όψη, χαμηλού κόστους παλτό που μπορεί να κρύψει το ανθρώπινο σώμα, μέρα ή νύχτα, από κάμερες ασφαλείας που παρακολουθούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το παλτό InvisDefense μπορεί να είναι ορατό στα ανθρώπινα μάτια, αλλά καλύπτεται από ένα ιδιαίτερο σχέδιο που «τυφλώνει» τις κάμερες την ημέρα και στέλνει ασυνήθιστα θερμικά σήματα τη νύχτα, σύμφωνα με την ομάδα.

Το εφεύρημά τους κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό δημιουργικής εργασίας στις

27 Νοεμβρίου που χρηματοδοτήθηκε από την Huawei Technologies Co στο πλαίσιο των διαγωνισμών καινοτομίας και πρακτικής των μεταπτυχιακών σπουδών των ιδρυμάτων της Κίνας, όπως μετέδωσε η South China Morning Post,

Την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο καθηγητής Wang Zheng, της σχολής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Wuhan. Η εργασία των προγραμματιστών σχετικά με την εφεύρεση έγινε δεκτή από το AAAI 2023, ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη.


«Σήμερα, πολλές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπινα σώματα. Οι κάμερες στους δρόμους έχουν λειτουργίες ανίχνευσης πεζών και τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν να αναγνωρίζουν πεζούς, δρόμους και εμπόδια. Το δικό μας InvisDefense επιτρέπει στην κάμερα να σας καταγράψει, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει αν είστε άνθρωπος», δήλωσε ο Wang.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κάμερες συχνά ανιχνεύουν ανθρώπινα σώματα μέσω της αναγνώρισης κίνησης και της αναγνώρισης περιγράμματος. Φέροντας ένα ειδικά σχεδιασμένο μοτίβο καμουφλάζ στην επιφάνειά του, το InvisDefense μπορεί να επηρεάσει τον αλγόριθμο αναγνώρισης της μηχανικής όρασης, τυφλώνοντας ουσιαστικά την κάμερα, ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τον χρήστη ως άνθρωπο.

Τη νύχτα, η κάμερα εντοπίζει τα ανθρώπινα σώματα μέσω υπέρυθρης θερμικής απεικόνισης. Οι ακανόνιστου σχήματος μονάδες ελέγχου της θερμοκρασίας που είναι τοποθετημένες στην εσωτερική επιφάνεια του InvisDefense δημιουργούν ένα ασυνήθιστο μοτίβο θερμοκρασίας, το οποίο μπερδεύει την υπέρυθρη κάμερα.


«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η ισορροπία του σχεδίου καμουφλάζ. Παραδοσιακά, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φωτεινές εικόνες για να παρεμποδίσουν τον εντοπισμό αυτό είχε αποτέλεσμα. Αλλά ξεχώριζαν τα ανθρώπινα μάτια, κάνοντας τον χρήστη ακόμη πιο εμφανή», δήλωσε ο Wei Hui, διδακτορικός φοιτητής της ομάδας που ήταν υπεύθυνος για τον βασικό αλγόριθμο. «Χρησιμοποιούμε αλγορίθμους για να σχεδιάσουμε τα λιγότερο εμφανή μοτίβα που μπορούν να απενεργοποιήσουν την «όραση» του υπολογιστή», ανέφερε.

Η ομάδα πραγματοποίησε εκατοντάδες δοκιμές επί τρεις μήνες προτού καταλήξει στο καλύτερο μοτίβο.


Με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του InvisDefense είναι το χαμηλό του κόστος, αναφέρει η South China Morning Post.

Η εκτύπωση ενός σχεδίου στην επιφάνεια είναι σχετικά φθηνή και απαιτούνται μόνο τέσσερις μονάδες ελέγχου της θερμοκρασίας για να τυφλωθεί η υπέρυθρη κάμερα. «Το κόστος ενός πλήρους σετ InvisDefense είναι λιγότερο από 500 γιουάν (70 δολάρια ΗΠΑ)», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Μέσω των δοκιμών στην πανεπιστημιούπολη, η ακρίβεια της ανίχνευσης πεζών μπορεί να μειωθεί κατά 57%. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος στο μέλλον.

 Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη κενά στην τρέχουσα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και στην τεχνολογία αναγνώρισης υπολογιστών, οι ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους αλγορίθμους μας για να βελτιώσουν τα τρέχοντα μοντέλα» σημειώνει ενώ τέλος δίνει και μια ακίομη σοβαρή διάσταση της εφεύρεσης που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες: 
«Το InvisDefense θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή στην αντιπαράθεση ανθρώπου-μηχανής στο πεδίο της μάχης».

Κινέζοι φοιτητές έφτιαξαν «μανδύα» που τους κάνει «αόρατους» στις κάμερες ασφαλείας και κοστίζει 70 δολάρια
lifo.gr