Διακοπές ρεύματος: Στο τραπέζι δύο προτάσεις για αποζημιώσεις – Τι εξετάζεται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διακοπές ρεύματος: Στο τραπέζι δύο προτάσεις για αποζημιώσεις – Τι εξετάζεται
Αποζημιώσεις για πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζει να δώσει για πρώτη φορά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στους καταναλωτές.


Στη θέσπιση πλαισίου για την καταβολή αποζημιώσεων θέλει να προχωρήσει η ΡΑΕ, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υπέστησαν οικονομικές ζημιές κατά τη διάρκεια των τελευταίων κακοκαιριών «Μήδεια» και «Ελπίδα» λόγω των διακοπών ρεύματος. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Οι προτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΠΘ για τις αποζημιώσεις

Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου 2023 δύο προτάσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταναλωτές που είχαν πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης. Η πρώτη προέρχεται από ομάδα εργασίας του ΑΠΘ και η δεύτερη από τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ. Αναλυτικά:

Ο ΔΕΔΔΗΕ περιορίζει την πρότασή του στις αποζημιώσεις για εκτεταμένες διακοπές μόνο λόγω φυσικών φαινομένων και εφόσον πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές που έχουν έως 1.000.000 παροχές. 

Δηλαδή οι αποζημιώσεις δεν θα ενεργοποιούνται σε περιοχές με περισσότερες παροχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει πως τα ποσά που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές θα δίνονται όταν σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων.

Ωστόσο η ομάδα εργασίας του ΑΠΘ εισηγείται αποζημιώσεις για πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης – περισσότερες από 8 ώρες – και ανεξάρτητα από τον λόγο πρόκλησης. Δηλαδή είτε πρόκειται για βλάβη είτε για ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι αποζημιώσεις της Αρχής φτάνουν στη χαμηλή τάση ακόμα και τα 80 ευρώ αν οι διακοπές διαρκέσουν 21 ώρες.


Τα ποσά της αποζημίωσης

Ο ΔΕΔΔΗΕ βάζει ως πλαφόν μη καταβολής αποζημίωσης τις διακοπές που διαρκούν έως 3 ημέρες. Πάνω από τις 72 ώρες εισηγείται για τους οικιακούς καταναλωτές μόλις 6 ευρώ και εφόσον η διάρκεια της διακοπής είναι έως 96 ώρες.

Η αποζημίωση αυξάνεται στα 8 ευρώ για διάστημα 96 έως 120 ώρες. Ο ΔΕΔΔΗΕ βάζει επίσης ανώτατο όριο στο ύψος της αποζημίωσης τα 2.000 ευρώ και όπως προαναφέρθηκε, οι αποζημιώσεις θα δίνονται εφόσον οι εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης δεν αφήνουν στο σκοτάδι πάνω από 1 εκατομμύριο παροχές. Με πιο απλά λόγια, η πρόταση του Διαχειριστή αφήνει εκτός μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.