Ματζέντα, Το χρώμα της χρονιάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ματζέντα, Το χρώμα της χρονιάς

 

Το χρώμα της χρονιάς ανακοίνωσε στις αρχές του Δεκέμβρη η εταιρεία Pantone. 


Και το όνομα αυτού: Viva Magenta 18 (18-1750). Μίξη ζωηρού μωβ, αποχρώσεις κόκκινου και τόνοι ροζ συνθέτουν ένα ιδιαίτερο χρώμα που θα μας συντροφεύσει το 2023. 

Η αρχή του Magentaverse είναι, λοιπόν, ενός νέου meta-σύμπαντος γεμάτου με αυτό το χρώμα είναι εδώ, όπως δηλώνει εύγλωττα το δελτίο τύπου της εταιρείας.


Ποια είναι η εταιρεία Pantone;

Την εταιρεία Pantone ίδρυσαν τα αδέρφια Μέρβιν και Τζες Λεβίν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Νιού Τζέρσεϊ. 

Το όνομά της είναι συνδυασμός των λέξεων pan και tone (όλα τα χρώματα – όλοι οι τόνοι). 

Είναι γνωστή κυρίως για το σύστημα αντιστοιχίας χρώματος (Pantone Matching System – PMS). 

Ένα πρωτοποριακό σύστημα διάχυσης του χρωματικού φάσματος που το χρησιμοποιούν σε μια ευρεία γκάμα σχεδιαστικών επιχειρήσεων. 

Γραφίστες, σχεδιαστές και οίκοι μόδας, χειριστές εκτυπωτικών και συσκευαστικών σε όλο τον κόσμο μηχανημάτων υιοθετούν το σύστημα προκειμένου να διασφαλίσουν ενιαία χρωματική απεικόνιση σε προϊόντα και υπηρεσίες. 

Παράλληλα, η εταιρεία θέτει τάσεις και μόδα.



Η καθιέρωση του χρώματος της χρονιάς

Από το 2000 η Pantone έχει ξεκινήσει να ανακοινώνει το χρώμα της χρόνιας. 

Δύο φορές το χρόνο οργανώνει, σε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη, μια μυστική συνάντηση με ειδικούς αντιπροσώπους. 

Μετά από περίπου δύο μέρες διαπραγματεύσεων εκείνοι καταλήγουν σε μια τελική απόχρωση και προβαίνουν στην ανακοίνωση του χρώματος για την ερχόμενη χρονιά.

Φυσικά, η ομάδα ειδικών του χώρου (εικαστικοί, σχεδιαστές, ερευνητές καταναλωτικών αναγκών) επιλέγουν το χρώμα με βάση τα αντικειμενικά του χαρακτηριστικά (τόνος, απόχρωση, σκιά, φωτεινότητα). 

Παράλληλα προσπαθούν να το συνδυάσουν και με το γενικότερο κλίμα του παρόντος της εκάστοτε εποχής (zeitgeist το λένε οι Γερμανοί για να δηλώσουν την λέξη που εκφράζει το πνεύμα της εποχής).


maxmag.gr