Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας προσφέρει ανελλιπώς 13 χρόνια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας προσφέρει ανελλιπώς 13 χρόνια



Ο εθελοντισμός είναι καλή θέληση, είναι αγάπη, είναι προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας κι όχι μόνο. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, η οποία συστάθηκε το 2009 και έκτοτε δραστηριοποιείται στις πρώτες βοήθειες, στη Δασοπυρόσβεση, δασοπροστασία. 

Ενεργεί στην Έρευνα & Διάσωση «ορεινού πεδίου» – «υγρού στοιχείου» ατόμων από ορειβατικά, ναυτικά και άλλα ατυχήματα, καθώς και την παροχή Διοικητικής μέριμνας ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός των Ελληνικών συνόρων.
 Συμμετέχει στη διατήρηση και την επαναδημιουργία του φυσικού μας πλούτου για την προστασία του περιβάλλοντος με Τεχνικές αποκατάστασης, Διαχείριση οικοσυστήματος, Έλεγχο ποιότητας περιβάλλοντος. 

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος των εθελοντών, Δημήτρης Καλαμπίδης όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 12 χρόνια. Οπως αναφέρει,
Υπήρχε ένα πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, το οποίο λεγόταν «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Μία ομάδα πολιτών παρακολουθήσαμε εκείνο το πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε συνολικά 100 ώρες και περιλάμβανε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. 

Έτσι μία από τις ομάδες των πολιτών ήμασταν και εμείς που προσπαθήσαμε να “μεταφράσουμε” την δεξιότητα που κατακτήσαμε σε σωματείο/ σύλλογο. 

Έτσι το 2009 ιδρύθηκε η ομάδα των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας με την υπό αριθ. 15748/2009,08.07.2009 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. 

Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθμό μητρώου 13/2010

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Καλαμπίδη κατά προσέγγιση υπάρχουν 550 ομάδες εθελοντών που είναι εγγεγραμμένες στη γραμματεία. 

 «Συγκριτικά και με τα προηγούμενα χρόνια είμαστε προς τα πάνω. Λίγες ομάδες απενεργοποιούνται ή καταργούνται, ενώ περισσότερες είναι εκείνες που εμφανίζονται, σύμφωνα με το πως βλέπω εγώ τα πράγματα. 
Εμείς ως ομάδα δεν έχουμε παραρτήματα. Η ομάδα της Μίκρας είναι μία από τις τρεις ομάδες στα όρια του Δήμου Θέρμης. 
Ο δήμος Θέρμης έχει τρεις εθελοντικές ομάδες, αυτόνομες, ανεξάρτητες, οι οποίες βέβαια συνεργάζονται μεταξύ τους και όλοι μαζί κινούμαστε σε όλες δημοτικές κοινότητες του δήμου», δηλώνει. 

Σε γενικές γραμμές οι ομάδες προσπαθούν να καλύψουν τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, η οποία δεν ασχολείται μόνο με τις φωτιές αλλά και με πλημμύρες, καθώς και με έκτακτα φυσικά και τεχνολογικά ατυχήματα, δηλαδή μ’ αυτά που προέρχονται από την φύση αλλά και εκείνα που δημιουργεί ο άνθρωπος. 

 «Σ’ αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε οι εθελοντικές ομάδες να είμαστε σε ετοιμότητα. Όμως οι ομάδες πολλές φορές έχουν ολιγομελή μικρά τμήματα, που εξειδικεύονται σε κάποια πράγματα. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να εμπλακούμε στις αστικές φωτιές. Εκεί δεν πρέπει να πλησιάσουμε. 

Μπορεί να υπάρχουν θέματα αερίου, υγραερίου, εγκλωβισμοί, τα οποία φεύγουν από τις δικές μας αρμοδιότητες εκτός εάν μας ενεργοποιήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και είμαστε σε περιφερειακή συνεργασία όσο εξελίσσεται ένα γεγονός. 

Όλες οι ομάδες, όπως και η δική μας, κάνουν μία προσπάθεια εκπαίδευσης πολιτών, όπου μας ζητηθεί. Για παράδειγμα μας καλούν σε σχολεία για να τους δείξουμε πως μπορεί να γίνει η εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς. Εκεί μεταφέρουμε και εμείς την πληροφορία που έχουμε κατακτήσει από προηγούμενες διδασκαλίες άλλων επαγγελματιών. 

Εννοείται ότι η αυτοεκπαίδευση των μελών μας είναι διαρκής. Προσπαθούμε διαρκώς να αναπτύξουμε τις δεξιότητες, τις οποίες κατέχουμε. Βέβαια ως εθελοντές εμείς δεν είναι εύκολο να κινηθούμε τις πρωινές ώρες γιατί είμαστε και εργαζόμενοι. 

Όμως αν τα ραντεβού είναι απογευματινές ώρες ή σαββατοκύριακα, είναι πιο εφικτό να “διδάξουμε” είτε στην έδρα μας, στην αίθουσα διδασκαλίας που έχουμε στη Καρδία, είτε στον χώρο του ενδιαφερόμενου, μπορεί να είναι ένα σχολείο, μπορεί να είναι ακόμα και μία ενορία» 

Μιλώντας για το τι σημαίνει να είναι κάποιος εθελοντής, ο κ. Καλαμπίδης τονίζει πως πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει δεσμεύσει τον χρόνο του, την ενέργεια του, τα δικά του μέσα, ενδεχομένως και πράγματα που έχει αγοράσει με δικά του χρήματα.

 «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το πόσο χρόνο μπορεί κάποιος να αφιερώσει στον εθελοντισμό. 
Προσπαθούμε οι αντιπυρικοί να είμαστε stand by όσο περισσότερο μπορούμε. Το ίδιο συμβαίνει στα πλημμυρικά φαινόμενα ή στις χιονοπτώσεις που φανταζόμαστε ότι θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Είναι συνείδηση για πολλά μέλη ότι πέρα την εργασία ή την διασκέδαση έχουμε τεντωμένες τις κεραίες. 

Αν έπρεπε να απαντήσω για μένα ή για το γιο μου που είναι επίσης μέλος της ομάδας πόσο χρόνο αφιερώνουμε στην ομάδα, θα έλεγα όσο μας επιτρέπεται. Αν ακούσουμε σειρήνα κάπου κοντά μας, επικοινωνούμε για να ενημερωθούμε το τι ακριβώς έγινε. 

Δεν μπορείς να πεις ακριβώς ότι θα αφιερώσεις 5 λεπτά ή 5 ώρες. Αυτό εξαρτάται από την επικαιρότητα. Το εάν θα βρέξει, αν θα υπάρξει φωτιά κλπ. 

 Μπορεί τώρα να μην υπάρχουν φωτιές όπως το καλοκαίρι ή να μην βρέχει για να έχουμε πλημμύρες, όμως αυτό που θέλουμε να περάσουμε ως συνείδηση είναι πως εθελοντής δεν είναι όποτε θέλω ή όποτε έχω χρόνο. 

Ο εθελοντής καταθέτει συνείδηση και λέει εγώ θέλω να προσφέρω στο συνάδελφο μου. Εκπαιδεύομαι, μαθαίνω, γνωρίζω και προσπαθώ να αναπτύξω τις δεξιότητες μου ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό του καθενός». 

Νίκος Γκάγιας - parallaximag.gr