Οι πέντε πιο επώδυνοι πόνοι σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι πέντε πιο επώδυνοι πόνοι σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10

 

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι χειρότερος τύπος πόνου; Η απάντηση είναι υποκειμενική και αφορά τον πόνο που ο καθένας μπορεί να υποφέρει προσωπικά. 


Αλλά οι ειδικοί και οι ασθενείς συμφωνούν ότι ορισμένες ιατρικές καταστάσεις είναι ιδιαίτερα βασανιστικές.

Όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές ζητούν από τους ασθενείς να βαθμολογήσουν τον πόνο τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, αυτές οι παθήσεις -οξείες ή χρόνιες- μπορεί να κάνουν ορισμένους από αυτούς να απαντήσουν ακόμη και με το «11». 

Δείτε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο έντονοι πόνοι σύμφωνα με το health.usnews.com.



Πέτρες στα νεφρά


Η προσπάθεια να περάσει μια πέτρα στα νεφρά που έχει κολλήσει στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να γονατίσει, στην κυριολεξία, τους ανθρώπους και να τους στείλει απευθείας στο νοσοκομείο. 

Συνήθως κατασκευασμένα από ασβέστιο, αυτά τα σκληρά σφαιρίδια εμποδίζουν τη ροή των ούρων, προκαλώντας πρήξιμο του νεφρού και προκαλώντας κύματα απότομου πόνου στη μέση, στην κοιλιά ή στα πλευρά. 

Ναυτία, έμετος, πυρετός και αίμα στα ούρα είναι κάποια από τα κοινά συμπτώματα. 

Μόλις επιβεβαιωθεί μια πέτρα στα νεφρά, η θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά και φαρμακευτική αγωγή επιτρέπει στον λίθο και τον πόνο να περάσει. 

Οι επίμονες μικρές πέτρες στα νεφρά μπορεί να απαιτούν θεραπεία κρουστικών κυμάτων ή λιθοτριψία, για να διαλυθούν. 

Οι μεγαλύτερες ή επαναλαμβανόμενες πέτρες μπορεί να απαιτούν πιο περίπλοκες μεθόδους.




Τοκετός

Για ορισμένες γυναίκες, ο έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι μια αξέχαστη μνήμη του τοκετού. 

Συχνά αποκαλούμενος τοκετός στην πλάτη, ο πόνος κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των συσπάσεων ενώ παραμένει, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις γυναίκες να πιέσουν. 

Μερικές φορές προκαλείται από τη θέση του κεφαλιού του μωρού, με το πίσω μέρος του κεφαλιού να πιέζει τη μητέρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. 

Οι μη φαρμακευτικές μέθοδοι για την ανακούφιση του πόνου της μητέρας περιλαμβάνουν την απομάκρυνση από την ύπτια θέση, το περπάτημα και την άσκηση αντίθετης πίεσης, για παράδειγμα με μπάλα τένις ή ζεστές κομπρέσες, στην πλάτη. 

Εάν αυτά δεν είναι αρκετά, οι επιλογές ανακούφισης περιλαμβάνουν παυσίπονα ή αποκλεισμό επισκληρίδιου νεύρου χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή.




Τραύμα

Με ένα τραύμα από πυροβολισμό ή κάποιο άλλο τραύμα, ξαφνικός, έντονος πόνος μπορεί να κάνει ένα υγιές άτομο να υποφέρει σε βαθμό που δεν έχει βιώσει ποτέ, λέει ο Δρ. Asokumar Buvanendran, αναισθησιολόγος που ειδικεύεται στην παυσιοθεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. 

Ο οξύς πόνος προκαλεί ποικίλα σωματικά σημάδια, λέει ο Buvanendran στο health.usnews.com, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Περιφερειακής Αναισθησίας και Ιατρικής του Πόνου, ή ASRA. 

Η άνοδος της αρτηριακής πίεσης, ο ταχυπαλμικός παλμός και τα σημάδια από τη σωματική διάπλαση, τις κινήσεις και τη στάση του ασθενούς λένε όλα την ιστορία του έντονου πόνου. 

Αλλά οι κλινικοί γιατροί πρέπει να βασίζονται στους ασθενείς για να μετρήσουν ακριβώς τον πόνο που νιώθουν.


Έρπης

Σύμφωνα με το US News, εκτός από εξανθήματα, φουσκάλες και κρούστα, οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα υποφέρουν από έντονο πόνο. 

Αυτό συμβαίνει σε μέρη του σώματος κατά μήκος ενός μοτίβου νεύρων, που ονομάζεται δερμάτωμα, όπου βρίσκεται ο ιός -συχνά κατά μήκος του κορμού. 

Δυστυχώς, ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν μια χρόνια πάθηση που ονομάζεται μετερπητική νευραλγία, με συμπτώματα όπως βαθύ ή καυστικό πόνο, εξαιρετική ευαισθησία στο άγγιγμα και μούδιασμα στην πληγείσα περιοχή, που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 

Η έγκαιρη θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάβασης από τον οξύ στον χρόνιο πόνο, λέει ο Buvanendran.




Ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη. 

Όμως ορισμένες επεμβάσεις προκαλούν περισσότερο μετεγχειρητικό πόνο από άλλες. 

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, για παράδειγμα, θα κατατασσόταν κοντά στην κορυφή της λίστας, λέει ο Buvanendran, λόγω όλης της κοπής των οστών. 

Ωστόσο, συνεχίζει, οι συνέπειες της αντικατάστασης ισχίου δεν φαίνεται να πονάνε τόσο πολύ, όπως η κάθε αναπνοή μετά από χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες που φέρνει μετεγχειρητικό πόνο στους εμπλεκόμενους μύες, προσθέτει.