Εφηβεία και αυτοεκτίμηση! Γιατί είναι σημαντική η ανάπτυξή της στην εφηβική ηλικία; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εφηβεία και αυτοεκτίμηση! Γιατί είναι σημαντική η ανάπτυξή της στην εφηβική ηλικία;


Η αυτοεκτίμηση είναι η εσωτερική αντίληψη που έχουμε για αυτό που είμαστε, με τα θετικά και τα αρνητικά μας στοιχεία.


Είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα που καλλιεργείται από τη γέννηση κι ολοκληρώνεται στην εφηβική ηλικία.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης είναι η σχέση του εφήβου με τους γονείς και η ποιότητά της, καθώς και η σχέση των γονέων μεταξύ τους. 

Άρα λοιπόν, κατανοούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης στον έφηβο και θεωρείται ωφέλιμο οι γονείς να συζητούν περισσότερο με το παιδί για διάφορα ζητήματα που το απασχολούν, να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί του, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούν από κοινού, να του δείχνουν πως το αποδέχονται και το αγαπάνε πάντα!

Επίσης, να επιτρέπουν στον έφηβο να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του χωρίς να φοβάται μήπως επικριθεί, να τον επαινούν πολύ συχνά και να του δείχνουν την πραγματικότητα μιας κατάστασης, με μια όμως πιο θετική ματιά!

Άρα, συμπεραίνουμε ότι το παιδί είναι απαραίτητο να γνωρίζει πώς οι γονείς δε θα το αποδοκιμάσουν/απορρίψουν μετά από μια αποτυχία, αλλά θα είναι εκεί να το στηρίξουν και ενδεχομένως να μπορούν να του δείξουν και πώς να προχωρήσει!

Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση έρχονται αντιμέτωπα με διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις και πολλές είναι εκείνες οι περιπτώσεις που κατά καιρούς έχουν οδηγηθεί σε θλίψη, κατάθλιψη, διάφορες εξαρτήσεις, αυτοκαταστροφικές σκέψεις.

Εάν οι γονείς λοιπόν, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, μπορούν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος μέσω τεχνικών κι ασκήσεων θα βοηθήσει τον έφηβο να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του και στην αξία του! 

Άλλωστε, όλοι αξίζουμε, μόνο που ζούμε κι αναπνέουμε!


efiveia.gr 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη