Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν στέκεστε όρθιοι για πολλές ώρες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν στέκεστε όρθιοι για πολλές ώρες;


Γνωρίζουμε ότι η ορθοστασία μπορεί να είναι ευεργετική, τι συμβαίνει όμως στο σώμα όταν στέκεστε όρθιοι για πολλές ώρες;


Ένας από τους στόχους που έχουμε συλλογικά, είναι να σηκωνόμαστε συχνότερα από το γραφείο ή τον καναπέ μας και να καθόμαστε λιγότερο, μιας και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καθιστική ζωή στην υγεία μας. 

Από τον εργονομικό σχεδιασμό των γραφείων που μας επιτρέπουν να δουλεύουμε ενώ στεκόμαστε όρθιοι μέχρι και τις ειδοποιήσεις των smartwatches για να σηκωνόμαστε ανά μία ώρα και να στεκόμαστε για μερικά λεπτά όρθιοι, όλη μας η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από την κίνηση και την ορθοστασία. 

Εύλογο είναι λοιπόν, να αναρωτιέστε ποιες αλλαγές θα συμβούν στο σώμα όταν στέκεστε όρθιοι για ώρες.


Τα υπέρ και τα κατά της ορθοστασίας


Αρχικά, όταν στέκεστε όρθιοι «καίτε» περισσότερες θερμίδες καθώς ενεργοποιείτε τους μυς των ποδιών, του κορμού αλλά και της πλάτης. 

Μπορεί επίσης να βελτιώσετε και την ισορροπία σας. 
Στην πραγματικότητα, καθώς μεγαλώνετε, το να στέκεστε στο ένα πόδι, πρόκειται για άσκηση που συστήνουν οι ειδικοί, για να διατηρήσετε την καλή σας ισορροπία.

Από την άλλη, οι ειδικοί μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου, οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, όπως και με τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, έτσι και η ορθοστασία θέλει μέτρο για να μην γίνει επιβλαβής. 

Όταν στέκεστε για πολλές ώρες συνεχόμενα, δίχως μάλιστα να αλλάζετε συχνά την στάση του σώματός σας, μπορεί να προκύψουν άλλα ζητήματα, όπως πόνος στα πόδια ή στην μέση.
Βλάπτετε την σπονδυλική σας στήλη όταν στέκεστε για πολύ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ορθοστασία μπορεί να γίνει επιβλαβής μετά από περίπου δύο ώρες συνεχούς ορθοστασίας, και ακόμη περισσότερο μετά από περίπου τέσσερις ώρες. 

Ορισμένες από τις αρνητικές παρενέργειες – όπως ο πόνος – μπορεί να εμφανιστούν και μέσα στα πρώτα τριάντα λεπτά που στέκεστε όρθιοι.

Όση ώρα στέκεστε όρθιοι, η βαρύτητα «τραβά» το σώμα σας προς τα κάτω. Μια από τις συνέπειες αυτού είναι ότι η σπονδυλική στήλη συμπιέζεται και οι μύες στον αυχένα και τον κορμό σας πρέπει να παραμένουν «ενεργοποιημένοι» για να διατηρήσουν τη στάση σας.

Τελικά, αυτοί οι μύες κουράζονται και η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα και την μέση, σε κόπωση και ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας

Οι μύες στα πόδια κουράζονται επίσης ενώ μπορεί να εμφανιστούν και κυκλοφοριακά προβλήματα.


Τι να κάνετε αν πρέπει να στέκεστε για πολύ

Εάν η δουλειά σας απαιτεί να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι μια εξαιρετική ιδέα να κάνετε μερικά διαλείμματα για να αλλάξετε θέση, να μετακινηθείτε και να ξεκουραστείτε.

Εάν πρέπει να μείνετε ακίνητοι, ίσως σκεφτείτε να έχετε κοντά σας ένα σκαμπό στο οποίο μπορείτε ανά διαστήματα να στηρίζεστε.

Εάν μπορείτε περπατήστε για μερικά λεπτά, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς το περπάτημα συμβάλλει στην σύσπαση και την χαλάρωση των μυών, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές όπως τα πόδια.

vita.gr