Μπύρα Σκνίπα: Έκαναν το… χόµπι τους επάγγελµα λίγο έξω από τη Νέα Ραιδεστό και διέπρεψαν! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μπύρα Σκνίπα: Έκαναν το… χόµπι τους επάγγελµα λίγο έξω από τη Νέα Ραιδεστό και διέπρεψαν!

 
Ξεκίνησαν από ένα υπόγειο φτιάχνοντας µπύρα για την… πλάκα τους, δηµιούργησαν τη δική τους εταιρεία, την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θέρµης και τελικά κατόρθωσαν να κάνουν το χόµπι τους επάγγελμα. 


Τρεις φίλοι, ο Άγγελος Κανιατσάκης, ο Γιώργος Χαριτίδης και ο Γιώργος Γκουτζιούρης, οι οποίοι παράλληλα δίνουν παράδειγµα σωστής επιχειρηµατικότητας στηρίζοντας µε τη σειρά τους Έλληνες κατασκευαστές και παραγωγούς από τους οποίους προµηθεύονται, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%, υλικοτεχνικό εξοπλισµό και πρώτες ύλες.

Τα προϊόντα τους πέρασαν πολύ γρήγορα τα σύνορα της χώρας, ωστόσο οι ίδιοι συνέχισαν να πειραµατίζονται σε νέες συνταγές µπύρας προσπαθώντας να «απογειώσουν» ποιότητα, γεύση και φυσικά αρώµατα. Το αποτέλεσµα µάλλον τους δικαίωσε, αφού από τις γνώσεις, το πείσµα και το µεράκι τους προέκυψε µια ιδιαίτερη σειρά από µπύρες, οι οποίες παλαιώνονται σε βαρέλια από… ουίσκι, τσίπουρο, αλλά και ρούµι!

Η αρχή έγινε από το υπόγειο

Όταν πριν από µερικά χρόνια οι τρεις φίλοι προσπαθούσαν να φτιάξουν µπύρα µε τα ελάχιστα µέσα, που διέθεταν, σε ένα υπόγειο στην περιοχή της Τούµπας σίγουρα δεν µπορούσαν να φανταστούν τη συνέχεια. «Ξεκινήσαµε σαν οικιακοί ζυθοποιοί το 2010, αρχικά τέσσερις φίλοι και στην πορεία συνεχίσαµε οι τρεις. Αποδείχτηκε ότι αγαπούσαµε πολύ αυτό που κάναµε, το εξελίξαµε και τελικά το 2015 ξεκινήσαµε τη λειτουργία σαν εταιρεία πλέον», εξηγεί ένας από τους ιδιοκτήτες της Πρότυπης Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης, Άγγελος Κανιατσάκης.

Σήµερα, οι µπύρες της συγκεκριµένης Μικροζυθοποιίας εξάγονται σε ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετία, Γερµανία και Κύπρο, ενώ σύντοµα ετοιµάζονται να «ταξιδέψουν» και σε άλλες χώρες. «Αυτό που παράγουµε είναι φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη µπύρα µε ιδιαίτερες γεύσεις και αρώµατα. 

Οι µεγάλες εταιρείες τη φιλτράρουν και την παστεριώνουν για να έχει µεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, ωστόσο αυτές οι διαδικασίες έχουν ως αποτέλεσµα η µπύρα να χάνει σε γεύση και αρώµατα», εξηγεί ο ίδιος. Μάλιστα, όπως επισηµαίνει το επόµενο τους στοίχηµα είναι να βάλουν τη µπύρα στο ελληνικό τραπέζι, ότι δηλαδή συµβαίνει µε το κρασί. «Πιστεύουµε ότι και η µπύρα µπορεί να αναδείξει το φαγητό. Άλλωστε, η µπύρα είναι ένα ποιοτικά εξελιγµένο προϊόν, όπως ακριβώς και το καλό κρασί», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο υλικοτεχνικός εξοπλισµός που χρησιµοποιούµε όπως π.χ. οι δεξαµενές ζύµωσης κατασκευάζονται σε ποσοστό 90% στην Ελλάδα

Στηρίζοντας τους Έλληνες επιχειρηµατίες

Ωστόσο, από την πρώτη στιγµή που η ιδέα τους να δηµιουργήσουν µία Μικροζυθοποιία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αποφάσισαν, πως θα προσπαθούσαν να στηρίξουν και αυτοί µε τη σειρά τους τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Έτσι πήραν την απόφαση να στραφούν σχεδόν αποκλειστικά σε Έλληνες κατασκευαστές και παραγωγούς πρώτων υλών. 

«Ο υλικοτεχνικός εξοπλισµός που χρησιµοποιούµε όπως π.χ. οι δεξαµενές ζύµωσης κατασκευάζονται σε ποσοστό 90% στην Ελλάδα, µόνο το 10% των µηχανηµάτων έρχεται από Ιταλία και αυτό γιατί δεν υπήρχε Έλληνας κατασκευαστής. 
Το κριθάρι το προµηθευόµαστε από Έλληνες παραγωγούς σε ποσοστό 98%, ενώ το υπόλοιπο 2% έρχεται από Βέλγιο, καθώς πρόκειται για πρώτες ύλες ειδικής επεξεργασίας, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Κανιατσάκης. 
Αξίζει να αναφερθεί πως µόνο τα µπουκάλια, που χρησιµοποιούν έρχονται από την Ουκρανία, ενώ τα καπάκια, όπως και οι συσκευασίες είναι όλα ελληνικά.

Με αρώµατα από ουίσκι, ρούµι, τσίπουρο

Την ίδια ώρα προσπαθούν να παραµείνουν πιστοί στη δέσµευση τους ότι θα πειραµατίζονται συνεχώς µε νέες συνταγές, γεύσεις και αρώµατα, κάτι που τους οδήγησε τελικά σε µία πολύ ιδιαίτερη σειρά από µπύρες, οι οποίες παλαιώνουν σε βαρέλια από ουίσκι, ρούµι, κρασί, αλλά και τσίπουρο. 
«Αγοράζουµε βαρελάκια, στα οποία παλαιώνονταν ουίσκι, τσίπουρο, ρούµι, αλλά και κρασί και σε αυτά βάζουµε τη µπύρα. 
Εκεί την αφήνουµε για παλαίωση 8 µε 12 µήνες και µε τον τρόπο αυτό παίρνουµε όλα τα αρώµατα», τονίζει ο κ. Κανιατσάκης, ένας εκ των ιδιοκτητών και συνεχίζει: 
«Στόχος µας είναι να εξελισσόµαστε συνεχώς. Άλλωστε αυτό που λέµε είναι πως όλα είναι πιθανά αρκεί να το πιστέψεις».

Κατερίνα Αγοραστού/apopsinews.gr