Πετρέλαιο θέρμανσης: «Βουτιά» στην τιμή του συγκριτικά με τον Οκτώβριο – Στο 1,2 ευρώ το λίτρο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Βουτιά» στην τιμή του συγκριτικά με τον Οκτώβριο – Στο 1,2 ευρώ το λίτροΤο κρύο έπιασε για τα καλά στη χώρα μας και η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες. «Τυχεροί» όσοι γέμισαν τις δεξαμενές τους αυτή την περίοδο καθώς σημειώθηκε «βουτιά» στη τιμή του.

Όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Νίκος Παπαγεωργίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται σήμερα κατά 15% φθηνότερα συγκριτικά με τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και ξεκίνησε η διάθεσή του, με την τιμή να έχει υποχωρήσει στο 1,2 ευρώ το λίτρο.
Το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει μια μείωση της τάξης των 20 λεπτών περίπου σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μέση τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ το λίτρο από 1,39 ευρώ πριν από ένα μήνα και 1,41 ευρώ στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεσή του.

Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου οι τιμές θα παραμείνουν σταθεροποιημένες σε αυτά τα επίπεδα. «Η διατήρηση των τιμών στα καύσιμα σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, προμηνύει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση
εκτίμησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα MyΘέρμανση, θα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα MyΘέρμανση, μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 880.000.

Έως 21 Δεκεμβρίου η καταβολή της πρώτης δόσης

Η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για το επίδομα θέρμανσης. 
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, φέτος θα διατεθεί ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, ποσό «αισθητά αυξημένο», σε σχέση με τα 174 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι.


Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό Α1156/2022, για το ύψος, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο.


Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, όπως ειδικότερα ανέφερε:

➧  επεκτάθηκε η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για το φωτιστικό πετρέλαιο, εκτός από την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσοξύλων, της βιομάζας πέλλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η οποία ίσχυε πέρυσι.

➧  διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση οι περισσότεροι δικαιούχοι και αυξήθηκε η βάση υπολογισμού και το ανώτατο όριο του επιδόματος.

➧  προβλέφθηκε διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει στα 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους, οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση. Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ρευστότητα στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα καταβληθεί έως την 21η Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. 
Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.