Το Βιετνάμ «σώζει» τον καφέ μας: Αυξάνει την παραγωγή και πέφτουν οι τιμές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Βιετνάμ «σώζει» τον καφέ μας: Αυξάνει την παραγωγή και πέφτουν οι τιμέςΤο Βιετνάμ, η μεγαλύτερη παραγωγός της ποικιλίας καφέ «robusta» αναμένεται να έχει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σοδειά φέτος, αυξάνοντας την παγκόσμια προσφορά και μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές της ποικιλίας οι οποίες έχουν ήδη καταγράψει πτώση της τάξης του 10% το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα του Bloomberg όσον αφορά τις πέντε επαρχίες στα υψίπεδα του Βιετνάμ γνωστές και ως «ζώνη της παραγωγής καφέ», η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί στους 1,8 εκατομμύριο τόνους καφέ, αύξηση της τάξης των 40.000 τόνων.

«Πιστεύω πως ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η παραγωγή των πέντε επαρχιών αυτών είναι παραπλήσια των ετήσιων σοδειών ολόκληρης της χώρας, η οποία στο παρελθόν κυμαινόταν στους 1,85 εκατ. τόνους», τόνισε ο Τριν Ντουκ Μιν, επικεφαλής της Buon Ma Thuot Coffee Association της επαρχίας Dak Lak.


Ο καλός καιρός και οι προσπάθειες αναδάσωσης στη χώρα έχουν βελτιώσει τη σοδειά. Σημειωτέον πως οι πέντε επαρχίες Dak Lak, Lam Dong, Dak Nong, Gia Lai και Kon Tum ευθύνονται για το 90% της συνολικής παραγωγής καφέ του Βιετνάμ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, η συνολική έκταση των χωραφιών καφέ αγγίζει τα 700.000 εκτάρια, με έκταση συγκομιδής τα 647.600 εκτάρια.

Τα θετικά αυτά νέα από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αντισταθμίζουν την έλλειψη της ποικιλίας arabica της Βραζιλίας η οποία εδώ και δύο χρόνια πλήττεται από συνεχόμενες περιόδους ξηρασίας και παγετού. Τα futures της ποικιλίας arabica άγγιξαν υψηλό δεκαετίας στην αγορά της Νέας Υόρκης τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι τιμές της ποικιλίας robusta, αν και άγγιξαν υψηλό 10ετίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην αγορά του Λονδίνου, έχουν καταγράψει πτώση της τάξης του 16% από τις αρχές του έτους.