Αντιπολεμικό μήνυμα εξέπεμψαν Έλληνες και Ουκρανοί από το Μονοπήγαδο του δήμο Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αντιπολεμικό μήνυμα εξέπεμψαν Έλληνες και Ουκρανοί από το Μονοπήγαδο του δήμο Θέρμης

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο Μονοπήγαδο του δήμου Θέρμης εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, με τη συμμετοχή Ουκρανών προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται στο χωριό, αλλά και εκπροσώπων της Ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να εκπέμψει ένα καθαρό αντιπολεμικό μήνυμα εκφράζοντας την αντίθεση στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, καθώς και την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς το δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό και τους υκρανούς πρόσφυγες. 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπήγαδου και η Ουκρανική Κοινότητα στην Ελλάδα. Στο Μονοπήγαδο, ένα μικρό προσφυγικό χωριό Ποντίων, οι κάτοικοι φιλοξενούν εδώ και περίπου επτά μήνες, πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι βρέθηκαν στη χώρα μας μετά τη ρωσική εισβολή. Έχουν προσφέρει τα σπίτια τους και σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης, τις κοινωνικές υπηρεσίες του και τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων, τους προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.




Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ουκρανοελληνική Φιλία» η οποία φιλοξενείται στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στην έκθεση φιλοξενούνται και παραδοσιακές φορεσιές από την Ουκρανία τις οποίες διέθεσε η Ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ουκρανίας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου Παναγιώτη Μπατατόλη, τον αντιδήμαρχο Απόστολο Τσολάκη, τον βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο, τους εκπροσώπους των προξένων της Ουκρανίας και της Γεωργίας, καθώς και της Ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Συναυλία Ειρήνης» στην οποία συμμετείχαν ουκρανική χορωδία και γεωργιανή χορευτική ομάδα.


Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Αποστόλου και Λάκης Μωραΐτης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Μονοπήγαδου.