«Η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη σε κάθε Δήμο» – Τι δηλώνουν ο δήμαρχος Θέρμης και 4 ακόμη δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη σε κάθε Δήμο» – Τι δηλώνουν ο δήμαρχος Θέρμης και 4 ακόμη δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης



Εν αναμονή του νομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της και το οποίο αναμένεται να καταθέσει για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, τόσο αυτοί που διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία και επιθυμούν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, όσο και αυτοί που επιθυμούν τη σύστασή της και στον δικό τους Δήμο. 



Πέντε Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης μιλούν στην «Πολιτική» για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και το έργο της καθώς και για τους λόγους που κρίνουν απαραίτητη τη σύστασή της. 

Όπως αναφέρουν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της αστυνόμευσης, καθώς το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί. Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να καλύψει σε ένα βαθμό το κενό που υπάρχει στην έλλειψη αστυνόμευσης και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοτέλειας των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του κάθε Δήμου. Πρόεδρος ΠΕΔ ΚΜ: 

«Να ενισχυθεί γιατί τη χρειαζόμαστε!» 

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης «η ίδρυση και η πορεία της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», κάνοντας λόγο για ένα θεσμό τόσο απαραίτητο που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, ένα εργαλείο που αποδείχτηκε χρήσιμο για τη σωστή λειτουργία των πόλεων που όμως στην πορεία ακυρώθηκε, γιατί αποψιλώθηκε, ενώ φορτώθηκε και με πολλές αρμοδιότητες στις οποίες ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, η Δημοτική Αστυνομία ανάμεσα σε όλες τις αρμοδιότητες ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση, την τήρηση των όρων για τη χρήση των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων, καθώς και για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων. 

Ελέγχει ακόμη την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές, την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση και την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους. Ακόμη ελέγχει την τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους και φυσικά την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων. Συν το γνήσιο υπογραφής κατ’ οίκον, τον έλεγχο λειτουργίας παιδότοπων, τον έλεγχο της εφαρμογής αντικαπνιστικού νόμου στα Κέντρα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και τόσα, τόσα άλλα. 

«Μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά 7 όλο κι όλο δημοτικοί αστυνομικοί που έχουμε στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη; Δουλεύοντας μάλιστα σε δύο βάρδιες; Η απάντηση είναι φυσικά ΟΧΙ», τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης. 

Ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη υποστηρίζει ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη για κάθε Δήμο ενώ σημαντική και κρίσιμη είναι η συνεισφορά της σε όλο το διάστημα της πανδημίας στη διεξαγωγή των ελέγχων, για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. «Όμως είναι απαραίτητο -όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ΚΕΔΕ- να ενισχυθεί με νέες προσλήψεις, ενώ πρέπει να προχωρήσει και επανασύσταση της υπηρεσίας στους δήμους που σήμερα δεν διαθέτουν. Αλλιώς ένας απαραίτητος και πολύ χρήσιμος θεσμός θα πάει χαμένος…», καταλήγει. 

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: «Έχουμε σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της αστυνόμευσης» Εν αναμονή του νομοσχεδίου για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Ωραιόκαστρου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου υποστηρίξαμε την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Τη βούλησή μας την αποτυπώσαμε στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που συντάξαμε με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη διοικητική αναδιάρθρωση και την ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του Δήμου μας», τονίζει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Πανετελής Τσακίρης αναφέροντας ότι στο Δήμο Ωραιοκάστρου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της αστυνόμευσης, καθώς το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί για να γίνονται επαρκείς περιπολίες σε όλες τις περιοχές και να είναι ισχυρό το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να ενισχυθεί το ΑΤ Ωραιοκάστρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να καλύψει σε ένα βαθμό το κενό που υπάρχει στην έλλειψη αστυνόμευσης και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοτέλειας των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Δήμου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη λειτουργία του Δήμου», σημειώνει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου. 

Δήμαρχος Θέρμης: «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δέκα δημοτικούς αστυνομικούς» 
Η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας είναι τεράστιο ζήτημα για το Δήμο Θέρμης. Έναν Δήμο με περισσότερους από πενήντα χιλιάδες κατοίκους, με ένα μεγάλο αστικό κέντρο, τη Θέρμη, με δεκάδες επιχειρήσεις. 
«Έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως το αίτημα προς την πολιτική ηγεσία για την πρόσληψη τουλάχιστον δέκα δημοτικών αστυνομικών καθώς στο Δήμο μας υπάρχουν αστικές περιοχές, όπως είναι η Κοινότητα Θέρμης που αποτελεί το κέντρο του Δήμου, αλλά και ημιαστικές και αγροτικές περιοχές», τονίζει ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί επείγουσα ανάγκη, κυρίως για δύο λόγους: 
Πρώτον, για να διασφαλίζεται η ευταξία και η λειτουργικότητα στο κέντρο του Δήμου, στη Θέρμη, όπου το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να λειτουργήσει και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης το οποίο όμως, δεν θα είναι αποτελεσματικό χωρίς αστυνόμευση. 
Δεύτερον, για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς παρατηρείται το φαινόμενο, ασυνείδητοι να ρίχνουν παράνομα σε ρέματα μπάζα και άλλα απόβλητα. Μάλιστα τα ζητήματα αυτά έθεσε προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη ο κ. Παπαδόπουλος με τον οποίο συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς και προς την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, ζητώντας να συσταθεί Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο Θέρμης.

 Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου: «Έχουμε αιτηθεί την πρόσληψη και άλλων δημοτικών αστυνομικών» Στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου η Δημοτική Αστυνομία ιδρύεται με το Π.Δ. 23/2002. Το 2005 η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ευόσμου στελεχώνεται με 38 άτομα και το 2009 η Δημοτική Αστυνομία του Κορδελιού με 6. Το 2013 η Δημοτική Αστυνομία καταργείται και το προσωπικό της μετατάσσεται σε υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. 

Το 2015 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να επανασυστήσουν την Δημοτική Αστυνομία εφόσον το επιθυμούν. Ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου αποφασίζει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και 15 πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί επιστρέφουν στην υπηρεσία τους το 2015, ενώ σήμερα στελεχώνεται από 14 Δημοτικούς Αστυνομικούς. 
«Καθώς ο πληθυσμός του Δήμου μας συνεχώς αυξάνεται, οι ανάγκες σε ειδικό ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας είναι ανάλογες. Για τον λόγο αυτό και στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2023, ο Δήμος μας έχει αιτηθεί την πρόσληψη 6 επιπλέον Δημοτικών Αστυνομικών για την ενίσχυση της υπάρχουσας υπηρεσίας», αναφέρει ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Δήμαρχος Λαγκαδά: «Η Δημοτική Αστυνομία δεν χρειάζεται μόνο για τη βεβαίωση των τροχαίων παραβάσεων» Μεγάλη είναι η ανάγκη των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Λαγκαδά, όπως αναφέρει στην «Πολιτική» ο Δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταχματζίδης. 
«Πολλοί πιστεύουν ότι η Δημοτική Αστυνομία χρειάζεται μόνο για τη βεβαίωση των τροχαίων παραβάσεων, όπως συμβαίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε δήμους υπαίθρου με μεγάλες εκτάσεις όπως ο δικός μας, οι ανάγκες είναι άλλες», εξηγεί ο Δήμαρχος Λαγκαδά. 
«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η αυθαίρετη εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεξέλεγκτων χωματερών. Εάν υπήρχε κλιμάκιο Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να βεβαιώσει πρόστιμα για τέτοιες παραβάσεις το πρόβλημα θα ήταν λιγότερο οξυμένο και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα μπορούσαν να κάνουν πιο ομαλά τη δουλειά τους», λέει ο κ. Ταχματζίδης. Ανάλογες υπηρεσίες όπως επισημαίνει θα μπορούσαν να υπάρξουν και στο πεδίο της ανεξέλεγκτης καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

thestival.gr