Ερευνα: Η άσκηση με βαράκια στους ηλικιωμένους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ερευνα: Η άσκηση με βαράκια στους ηλικιωμένους μειώνει τον κίνδυνο θανάτουΌφελος για την υγεία τα βαράκια στους ηλικιωμένους σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη. Αν μάλιστα συνδυάζεται μέσα στην εβδομάδα με αεροβική άσκηση τότε το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Τζέσικα Γκόρτσελιτς του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, από τους οποίους περίπου 28.500 πέθαναν σε διάστημα μιας δεκαετίας. 

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (23%) ασκείτο με λιγότερα ή περισσότερα βαράκια, με το 16% να το κάνει σε τακτική βάση (μία έως έξι φορές μέσα στην εβδομάδα). Επίσης ο ένας στους τρεις (32%) έκανε αεροβική άσκηση.

Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση με βαράκια σχετιζόταν με 9% έως 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ανάλογα με το πόσο συχνή ήταν η χρήση τους: π.χ. για μία ή δύο φορές την εβδομάδα η μείωση του κινδύνου θανάτου ήταν 14% αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αεροβική άσκηση, χωρίς βαράκια, σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 24% έως 34%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση κατά 41% έως 47% ήταν για όσους συνδύαζαν την αεροβική άσκηση με τα βαράκια. Εκτός από τα βαράκια, υπάρχουν πάντως και άλλοι τρόποι ενδυνάμωσης των μυών, όπως τα πους-άπ, το πιλάτες κ.α.