Η εσωστρέφεια στην εφηβεία. Είναι άραγε μόνο αρνητικό χαρακτηριστικό για έναν έφηβο; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η εσωστρέφεια στην εφηβεία. Είναι άραγε μόνο αρνητικό χαρακτηριστικό για έναν έφηβο;


H εσωστρέφεια είναι εκείνο το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που καθιστά τον άνθρωπο περισσότερο κλειστό στον εαυτό του και προτιμά να μην κοινωνικοποιείται τόσο εύκολα! Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω ντροπής, είτε απλώς επειδή ο έφηβος την προτιμάει ως τρόπο ζωής.


Στην πρώτη περίπτωση ο έφηβος υποφέρει συναισθηματικά, ενώ στην δεύτερη το απολαμβάνει. Έτσι λοιπόν, όταν ο γονέας διαπιστώσει ότι το παιδί του καταπιέζεται αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ξεκινήσει να επικοινωνεί ουσιαστικά με το παιδί, δηλαδή να το ακούει προσεχτικά, να μην το κρίνει, να του επιτρέπει να εκφράζεται, να συμμετέχουν μαζί σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και τους δύο, να το στηρίζει να αναπτύξει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και φυσικά αν το επιθυμεί να επισκεφθούν ειδικό ψυχικής υγείας!

Φυσικά καλό είναι να μην ξεχνάμε και τα θετικά της εσωστρέφειας!


Μερικά είναι τα εξής:

  • Δεν τον τρομάζει η μοναχικότητα! Διασκεδάζει άνετα και μόνος του!
  • Εστιάζει περισσότερο στην αυτο-ανάπτυξή του! Κάνει ό,τι τον ευχαριστεί και πετυχαίνει πιο εύκολα τους στόχους που θέτει!
  • Επικεντρώνεται στις σκέψεις και στα συναισθήματά του, άρα αποκτά περισσότερη επίγνωση κι ενσυναίσθηση!

Άρα λοιπόν, έχω να επισημάνω στους γονείς να μην πανικοβάλλονται και να μην αγχώνονται όταν το παιδί τους είναι εσωστρεφές! Πάντα υπάρχει η θετική πλευρά των καταστάσεων κι άλλωστε τα παιδιά αυτό που επιζητούν είναι η αποδοχή! Ας μην το ξεχνάμε!


efiveia.gr