Ένα βουνό χωρίς... κορυφή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ένα βουνό χωρίς... κορυφή



Το πιο μεγάλο επίπεδο βουνό του πλανήτη βρίσκεται στην οροσειρά Pacaraima στη Νότια Αμερική.

Το βουνό Roraima δεσπόζει στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας-Γουϊάνας και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει προσφέρει η φύση.

Έχει υψόμετρο 2. 810 μέτρα και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι δεν έχει κορυφή, ενώ είναι γνωστό κι ως το «πέτρινο τραπέζι του ουρανού».

Η επίπεδη επιφάνεια που έχει αντί για κορυφή έχει πλάτος 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχεδόν το σύνολο της επιφάνειας του αποτελείται από καθαρό ψαμμίτη.

Οι βουνοκορφές, στην οποία βρίσκεται και το Roraima, θεωρούνται από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς της Γης, ηλικίας μεγαλύτερης των δύο δισεκατομμυρίων ετών.

Ανακαλύφθηκε το 1596 από τον Sir Walter Raleigh, έναν Άγγλο αριστοκράτη, συγγραφέα, ποιητή και εξερευνητή.

Στο βουνό επίσης υπάρχουν 56 καταρράκτες και 52 λίμνες, από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η Gladys.

Πολλοί μύθοι και θρύλοι διαδίδονται για το βουνό από γενιά σε γενιά.

Οι ιθαγενείς της περιοχής έβλεπαν το βουνό σαν το κούτσουρο που έχει απομείνει από το ισχυρό δέντρο που είχε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου, το οποίο όμως κόπηκε από έναν απατεώνα, τον Makunaima και πέφτοντας στη γη δημιούργησε μεγάλη πλημμύρα.

Η ανάβαση στο μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης αποτελεί συγκλονιστική εμπειρία, αλλά και αρκετά δύσκολη, καθώς έχει μονοπάτια τα οποία σε συνδυασμό με την ομίχλη μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τον επισκέπτη και να χαθεί.