Μωβ Μέδουσα: Κολυμβητής αποκαλύπτει on camera πως αισθάνθηκε όταν τον τσίμπησε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μωβ Μέδουσα: Κολυμβητής αποκαλύπτει on camera πως αισθάνθηκε όταν τον τσίμπησε


«Νόμιζα ότι ήταν χταπόδι, ένιωσα αδιαθεσία και αφόρητο πόνο»

Η εμφάνιση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες φέτος το καλοκαίρι έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους λουόμενος, αν και δεν υπάρχουν αρκετά περιστατικά με τσιμπήματα, ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που κάποιος κολυμβητής τις συναντήσει ενώ κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Ο ιατρός και αθλητής κολύμβησης Άγγελος Κούτρας, μίλησε στον ANT1 για το περιστατικό που έτυχε στον ίδιο στη Σύρο, ενώ επεσήμανε τόσο τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι, όσο και τι να επιχειρήσουν σε περίπτωση που τους τσιμπήσει μία μωβ μέδουσα.

Τι ένιωσε μόλις τον τσίμπησε η μωβ μέδουσα

Ο ίδιος περιγράφει πως αισθάνθηκε έναν σφίξιμο στο αριστερό του χέρι, σαν να τον είχε ακουμπήσει χταπόδι. Στη συνέχεια όμως δημιουργήθηκε οίδημα, ένιωσε αδιαθεσία, αφόρητο πόνο και έσπευσε στο νοσοκομείο.

«Νόμιζα ότι ήταν χταπόδι, ένιωσα αδιαθεσία και αφόρητο πόνο»

«Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης αισθάνθηκα έναν τρομερό πόνο, κάψιμο στο αριστερό μου χέρι. Κάτι με αγκάλιασε, με έσφιξε, σαν να ήταν χταπόδι. Υπήρξε μία ισχυρή αλλεργική αντίδραση στοπ δέρμα μου, να κάνω φλύκταινες, να δημιουργείται ένα μεγάλο οίδημα στο αριστερό μου χέρι και να αισθάνομαι και μία αδιαθεσία, μία ταχυκαρδία, μία κόπωση και πήγα αμέσως στο νοσοκομείο. Ο πόνος ήταν αφόρητος. Εν τω μεταξύ μου δημιούργησε μία νευραλγία σε όλο το ημιθωράκιο».



Πώς θα αναγνωρίσετε τις μωβ μέδουσες

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αναγνωρίζεται από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Η μωβ μέδουσα μπορεί να εντοπιστεί σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.


Newsbeast