Η ώρα της εφορίας: Τι πληρώνουμε τον Αύγουστο – Oι δόσεις και η έκπτωση 3% - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η ώρα της εφορίας: Τι πληρώνουμε τον Αύγουστο – Oι δόσεις και η έκπτωση 3%


Η ακτινογραφία των στοιχείων για το φόρο εισοδήματος και πως μπορούν οι υποχρεώσεις να πληρωθούν σε δόσεις


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αυγουστιάτικες υποχρεώσεις προς την εφορία με πρωταγωνιστές την καταβολή του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία έως σήμερα δείχνουν ότι το ποσοστό για τις υποβληθείσες δηλώσεις ανέρχεται στο 90% και έχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατομμύρια δηλώσεις, όπου αναμένονται τις επόμενες ημέρες περίπου 500.000.

Εκτιμάται ότι περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους δεν θα πληρώσει φόρο και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 13% είναι επιστρεπτέες. Κατά μέσο όρο, το ποσό της επιστροφής αντιστοιχεί στα περίπου 400 ευρώ. Πιο αναλυτικά, ένας στους τρεις φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση για συνολογικό λογαριασμό 2,561 δισ. Ευρώ του φόρο εισοδήματος και καλούνται να τον εξοφλήσουν σε 6 δόσεις και διπλή τον Αύγουστο. Τα χρεωστικά εκτιμάται ότι φτάνουν το 35%.

Ρύθμιση

Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ πέραν από τις άτοκες δόσεις της εφορίας μπορούν να ενταχθούν και στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθούν σε παραπάνω δόσεις μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών. Όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ, άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τέλος του μήνα. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κρατικά ταμεία βρίσκονται ήδη 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, στις 31 Αυγούστου 2022 λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.