Πρώτη φορά στο αεροπλάνο με το μωρό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πρώτη φορά στο αεροπλάνο με το μωρό



Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο μαζί με το μωρό, σίγουρα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για τις αναταράξεις κατά την διάρκεια της πτήσης, αλλά μπορείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι στον έλεγχο, στην πύλη και στην πτήση για να φτάσετε με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα στον προορισμό σας.

Ακόμα κι αν ήσασταν έμπειρος ταξιδιώτης πριν γίνετε γονέας, το ταξίδι με αεροπλάνο μαζί με το μωρό μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση – και όχι αδικαιολόγητα. Διαδικασίες που κάποτε ήταν απλές, όπως η αγορά ενός εισιτηρίου και τα σωστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορεί τώρα να φαίνονται περίπλοκες. Και προκύπτουν κι εντελώς νέες ερωτήσεις, όπως πώς θα περάσει το μπιμπερό από την ασφάλεια ή πόσες πάνες πρέπει να πάρω στη χειραποσκευή μου (απάντηση: όσο περισσότερο μπορείτε).

Ας αρχίσουμε όμως με τα βασικά…

Πόσο χρονών πρέπει να είναι ένα μωρό για να μπει σε αεροπλάνο;

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη ηλικία, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει τις άσκοπες πτήσεις για τα νεογέννητα, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός μικρού μωρού να κολλήσει μια μολυσματική ασθένεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πρόωρα μωρά, όσα έχουν χρόνια καρδιακά ή πνευμονολογικά προβλήματα ή όσα έχουν ήδη λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την αναπνοή τους.

Εάν πρέπει να πετάξετε λίγο μετά τη γέννηση, ελέγξτε εάν η αεροπορική σας εταιρεία έχει περιορισμούς ηλικίας για τα νεογέννητα. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται επιβάτες ηλικίας μικρότερης της μιας εβδομάδας, ενώ άλλες επιτρέπουν επιβάτες ηλικίας έως και 2 ημερών.

Ακόμη και αφού έχετε περάσει αυτή την ευαίσθητη πρώιμη περίοδο, μιλήστε με τον παιδίατρο του μωρού σας πριν δεσμευτείτε να πετάξετε. Ανάλογα με το πότε και πού θα πάτε, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει να χορηγήσετε στο μωρό σας μια πρώιμη ή επιπλέον δόση ενός συγκεκριμένου εμβολίου, όπως για την γρίπη ή το συζευγμένο για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Ποια είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των βρεφών

Εφόσον πήρατε το πράσινο φως από τον παιδίατρο για να επιβιβαστείτε με το μωρό σας στο αεροπλάνο, το δεύτερο βήμα είναι να συγκεντρώσετε μερικά βασικά έγγραφα και αντικείμενα.

Ένα εισιτήριο, σε ορισμένες περιπτώσεις

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν απαιτούν από εσάς να αγοράσετε εισιτήριο για μωρά μικρότερα των 2 ετών για πτήσεις εσωτερικού, αλλά θα πρέπει να καθίσει στην αγκαλιά σας και ενδέχεται να εξακολουθούν να ισχύουν φόροι και χρεώσεις. Εάν αγοράσετε εισιτήριο για ξεχωριστή θέση, θα πρέπει να καθίσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου της (περισσότερα για αυτό αργότερα). Ταξιδεύετε στο εξωτερικό; Το παιδί σας κάτω των 2 ετών μπορεί να χρειαστεί το δικό του εισιτήριο ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Και στις δύο περιπτώσεις, εάν δεν χρειάζεστε εισιτήριο για το μωρό σας, πρέπει να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία ότι το φέρνετε στο αεροπλάνο. Όσο για τα παιδιά 2 και άνω, πάντα χρειάζονται εισιτήριο.

Διαβατήριο για διεθνείς πτήσεις

Γενικά, τα μωρά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό χρειάζεται να διαθέτουν το δικό τους διαβατήριο (για πτήσεις Ε.Ε. ή Σένγκεν). Για πτήσεις εσωτερικού, το μωρό σας μπορεί να ταξιδέψει με διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως.

Επιστολή συγκατάθεσης για ταξίδι

Σε περίπτωση που ταξιδεύει ο ένας γονέας με το παιδί, συνιστάται να φέρει Υπεύθυνη Δήλωση (επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή όπως ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα, κ.ά.) μέσω της οποίας ο άλλος γονέας εγκρίνει το ταξίδι. Σε περίπτωση που το παιδί συνοδεύει άλλος ενήλικος πλην των γονέων, η Υπεύθυνη Δήλωση συνιστάται να υπογράφεται και από τους δύο γονείς. Για πτήσεις εξωτερικού, μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποια Υπεύθυνη Δήλωση (αυτή να είναι στην Αγγλική γλώσσα).

Μάσκα προσώπου για νήπια 2 ετών και άνω

Για την προστασία από τον COVID-19, οι επιβάτες εμπορικών αερομεταφορών άνω των 2 ετών πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA).

Τι χρειάζεστε κατά την διάρκεια της πτήσης

Λίγη προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να κάνετε το ταξίδι σας πιο διαχειρίσιμο. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε προτού φύγετε, καθώς και συμβουλές για να κρατάτε το μωρό σας ασφαλές και (σχετικά) χαρούμενο στον αέρα:

Κλείστε μία επιπλέον θέση

Εάν μπορείτε να το κουνήσετε, αγοράστε ένα βρεφικό κάθισμα στο αεροπλάνο (τύπου αυτοκινήτου) για το μωρό σας (η αεροπορική εταιρεία μπορεί να έχει εκπτώσεις για τα παιδιά). Έτσι, θα έχετε ένα ασφαλές και οικείο μέρος για να ακουμπήσετε το μωρό όταν κουραστείτε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το βρεφικό καθισματάκι είναι εγκεκριμένο για χρήση σε αεροπλάνο. Εάν το παιδί σας ζυγίζει λιγότερο από 20 κιλά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα βρεφικό κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω, ενώ εάν ζυγίζει μεταξύ 20 και 40 κιλών, θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα παιδικό κάθισμα ασφαλείας που βλέπει προς τα εμπρός.

Ετοιμάστε τα υγρά, τη φόρμουλα, το μητρικό γάλα ή το χυμό σας

Όλα αυτά εξαιρούνται από τον κανόνα 3-1-1 της TSA που περιορίζει τα υγρά που μπορείτε να πάρετε στην καμπίνα σε στα 100 γραμμάρια, ώστε να μπορείτε να φέρετε την ποσότητα που χρειάζεστε και να μην ανησυχείτε για την τοποθέτηση σε πλαστική σακούλα μεγέθους τεταρτημορίου (οι παιδικές τροφές σε κονσέρβες ή σε βάζα είναι επίσης εντάξει). Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχονται χωριστά, επομένως τοποθετήστε τις σε μια ξεχωριστή τσάντα ή δοχείο που είναι εύκολο να το βγάλετε από τη χειραποσκευή σας όταν φτάσετε στη ζώνη ελέγχου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, είναι ασφαλές τα υγρά να περνούν από το μηχάνημα ακτίνων Χ. Αλλά μπορείτε επίσης να ζητήσετε οπτικό έλεγχο των υγρών, αν προτιμάτε.

Αποφύγετε την πλήξη της επιβίβασης

Ακόμα κι αν πετάτε με ένα βρέφος, σκεφτείτε δύο φορές πριν την επιβίβαση. Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να τοποθετηθείτε αντί να πρέπει να κρατάτε το μωρό σας πίσω από μια μεγάλη ουρά επιβατών, αλλά θα πρέπει να διασκεδάζετε το μωρό σας από το κάθισμά σας ενώ όλοι οι άλλοι επιβιβάζονται (πέρα από τον υπόλοιπο χρόνο που ταξιδεύετε με ένα βρέφος). Μια καλύτερη ιδέα είναι να δώσετε στον σύντροφό σας (ή τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας) τις τσάντες σας, ενώ περπατάτε προς τον τερματικό σταθμό με το μωρό σας.

Δημιουργική απασχόληση

Φέρτε μερικά αγαπημένα παιχνίδια και βιβλία και μερικά καινούργια για να κρατήσετε τα πράγματα ενδιαφέροντα, ενώ πετάτε με το μωρό σας.

Φαγητό

Θυμηθείτε να ετοιμάσετε μερικά σνακ (ή ένα πλήρες γεύμα, ανάλογα με το πότε και πόσο καιρό θα είστε στον αέρα) και πολλά ροφήματα, καθώς το ταξίδι με αεροπλάνο αφυδατώνει. Επιτρέπεται να φέρετε στο σκάφος μικρά βάζα με παιδικές τροφές και γάλα (εάν ταΐζετε με μπιμπερό).

Μειώστε την πίεση στα αυτιά του μωρού

Φροντίστε να έχετε κάποια τροφή για το μωρό σας κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. Τότε είναι που το μωρό σας θα βιώσει τη μεγαλύτερη πίεση στα αυτιά του και η κατάποση μπορεί να το ανακουφίσει κάπως από αυτήν.

Ζητήσετε βοήθεια

Δεν είστε οι πρώτοι που πετάτε με ένα βρέφος – οι αεροπορικές εταιρείες έχουν συνηθίσει να φιλοξενούν νεαρές οικογένειες. Επομένως, εάν το μωρό σας αρνείται να πιει το γάλα του από ένα κρύο μπιμπερό, είναι απολύτως λογικό να δείτε εάν μια αεροσυνοδός μπορεί να σας το ζεστάνει. Όταν το πάρετε πίσω, κάντε το ίδιο τεστ θερμότητας μπουκαλιού που θα κάνατε στο σπίτι για να αποφύγετε το ζεμάτισμα του μωρού σας.

Δέστε τον κόμπο

Ακριβώς όπως όταν οδηγείτε με το μωρό σας, είναι σοφό να δένετε αντικείμενα όπως το κουκλάκι του του σε κάτι ασφαλές, καθώς σε ένα αεροπλάνο είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανακτήσετε τα χαμένα αντικείμενα του μωρού σας από τον μικροσκοπικό χώρο μεταξύ του καθίσματος σας και του διπλανού σας. Μια άλλη συμβουλή για το ταξίδι: Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί πιπίλα, πάρτε τουλάχιστον τρεις μαζί σας.

Πακετάρετε τα πράγματά σας προσεκτικά

Βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε επικίνδυνο, όπως καλλυντικά και φάρμακα, είναι μακριά από το μωρό σας και συσκευασμένο μέσα σε πλαστική σακούλα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι αυτές οι τσάντες είναι καλά στερεωμένα και κλειστά με φερμουάρ στη χειραποσκευή σας, έτσι ώστε το μικρό σας να μην μπορεί να φτάσει σε αυτές. Και μην κρύβετε χύμα χάπια σε σακούλες. Φυλάξτε τα στα αρχικά τους μπουκάλια που προστατεύονται από τα παιδιά.


Όταν είστε στο αεροπλάνο με το μωρό μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι έχετε: Φτιάξτε μια μαριονέτα με τον αερόσακο, παίξτε peekaboo με ρέψιμο ή μετρήστε όλα τα κοσμήματα στον διαφημιστικό κατάλογο. Τα μωρά και το πέταγμα μπορεί να είναι ένας δύσκολος συνδυασμός. Αλλά όταν προγραμματίζετε εκ των προτέρων και περιμένετε το απροσδόκητο, οι πιθανότητες να έχετε μια ήρεμη πτήση θα είναι υπέρ σας.

IMOMMY.GR