Στο δικό σας σπίτι ποιος κανονίζει τις διακοπές; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στο δικό σας σπίτι ποιος κανονίζει τις διακοπές;


Είναι η οργάνωση των διακοπών γυναικεία υπόθεση; Τόσο οι επιστημονικές έρευνες όσο και οι συνήθειες των διαφόρων οικογενειών φαίνεται να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση:

Οι γυναίκες «κλείνουν» τις διακοπές.

Για τις παλιότερες γενιές ίσως ήταν προφανές και ξεκάθαρο ότι όταν επρόκειτο για οικογενειακές διακοπές οι άνδρες κανόνιζαν, έκαναν τις κρατήσεις και τον προγραμματισμό του ταξιδιού. Αλλωστε, εκείνοι πλήρωναν αφού εκείνοι δούλευαν και κέρδιζαν τα χρήματα για την οικογένεια, εκείνοι οδηγούσαν, εκείνοι είχαν τον πρώτο λόγο. Και από ό,τι φαίνεται αυτό συνεχίζει συχνά να ισχύει ακόμα για τα πιο ηλικιωμένα ζευγάρια. Οι άνδρες επιλέγουν τις διακοπές.

Ομως στα νεότερα ζευγάρια αυτό αλλάζει. Οι γυναίκες είναι αυτές που αποφασίζουν γιατί εκείνες ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειας, τι προτιμούν τα παιδιά, αλλά και τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα βολεύει να επιλέξουν. 

Επιπλέον, οι γυναίκες θέλουν να είναι εκείνες που έχουν τον τελευταίο λόγο καθώς τις ενδιαφέρει σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνουν, πότε θα ταξιδέψουν, τι καιρό θα κάνει εκεί που σκοπεύουν να πάνε, πώς θα είναι το φαγητό κ.λπ. Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι οι γυναίκες είναι αυτές που γνωρίζουν και που συντάσσουν το ημερολόγιο της οικογένειας.



Τι δείχνουν τα νούμερα

* Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων που προσφέρονται για διακοπές, το 75% των διερευνητικών ερωτήσεων που δέχονται προέρχονται από γυναίκες.
* Τα 2/3 των γυναικών θεωρούν ότι τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες στο να κανονίζουν τις διακοπές και το 1/3 των ανδρών συμφωνεί μαζί τους.
* Το 75% των γυναικών θεωρούν ότι αυτές κάνουν την περισσότερη έρευνα για τις διακοπές και περισσότεροι από το 95% ανδρών και γυναικών είναι ευχαριστημένοι με αυτή τη συνθήκη.

Πώς επιλέγουν διακοπές οι άνδρες και πώς οι γυναίκες;

Όταν οι γυναίκες σκέφτονται τις διακοπές λαμβάνουν υπόψη τους πάρα πολλές παραμέτρους: τα παιδιά τους, τις παρέες των παιδιών τους, τους ηλικιωμένους γονείς, τους συγγενείς και φίλους που θα συναντήσουν πιθανώς το καλοκαίρι, τον καιρό, το φαγητό, το πρόγραμμα του καθενός, τη μετακίνηση, το κατάλυμα…

Οι άνδρες σίγουρα δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό και όταν οι άνδρες κανονίζουν τις διακοπές συμβαίνει συχνά να γίνονται λάθη. Για παράδειγμα, πολλές φορές χρειάζεται τελικά να αλλάξουν οι ημερομηνίες των διακοπών, επειδή ο μπαμπάς της οικογένειας, που έκανε την κράτηση, δεν έλαβε υπόψη του μία οικογενειακή υποχρέωση κ.λπ.

Τελικά επιλέγουν καλύτερα οι γυναίκες από τους άνδρες;

Ίσως οι γυναίκες να έχουν περισσότερες ικανότητες όσον αφορά την οργάνωση, την έρευνα και στο να λαμβάνουν υπόψη τις λεπτομέρειες, τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του κάθε ανθρώπου αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους ταυτόχρονα.

Ίσως και να παίζει ρόλο το ότι συχνά ψάχνουν πολύ περισσότερο και κάνουν εμπεριστατωμένη έρευνα όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Διαβάζουν τα σχόλια και τις κριτικές, κάνουν ερωτήσεις και επαληθεύουν όσες φορές κι αν χρειαστεί το ότι έκαναν τις σωστές κρατήσεις. Οι άνδρες από την άλλη πλευρά είναι πιο αποφασιστικοί, δεν θέλουν να χάνουν τον χρόνο τους, θέλουν να πάνε κάπου ωραία για διακοπές χωρίς να σπαταλήσουν υπερβολική ενέργεια στο να το ψάχνουν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όσο περνούν τα χρόνια οι γυναίκες ταξιδεύουν πολύ, περισσότερο από τους άνδρες. Τελευταία συναντάμε όλο και περισσότερες γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους, παρέα με άλλες γυναίκες ή πολύ συχνά σε γκρουπ αποκλειστικά με γυναίκες.

Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας είναι ότι τις γυναίκες τις νοιάζει περισσότερο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ivanka Savic-Berglund, νευροεπιστήμονα και συγγραφέα του βιβλίου «Sex Differences in the Human Brain», οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με την όσφρηση, την ακοή ή την όραση, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να τους χαλάσει η διάθεση από κάτι φαινομενικά απλό όπως μία κακόγουστη κουρτίνα σε ένα ξενοδοχείο ή μία δυνατή μουσική.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά σπάνια θα ασχοληθούν με το σάουντρακ ή το ντεκόρ.

Τα παιδιά έχουν λόγο στις οικογενειακές διακοπές;

Αν και τα παιδιά σπάνια ερωτώνται από τους γονείς σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τις διακοπές, οι γονείς πάντα λαμβάνουν υπόψη το τι αρέσει στα παιδιά τους. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο με πισίνα θα συγκεντρώσει περισσότερες οικογένειες καθώς στα παιδιά πάντα αρέσουν οι πισίνες.

Σίγουρα, το να ζητούν οι γονείς τη γνώμη των παιδιών τους, κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι παίζουν ρόλο στις αποφάσεις της οικογένειας και ότι οι επιθυμίες τους λαμβάνονται υπόψη. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι κανείς δεν θα περάσει ωραία αν τα παιδιά βαριούνται και η επιλογή του μέρους των διακοπών δεν τα ευχαριστεί καθόλου ή δεν ταιριάζει στην ηλικία και στα γούστα τους.


Vita.gr