Κλιματιστικά: Οι πιο επικίνδυνες επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση τους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κλιματιστικά: Οι πιο επικίνδυνες επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση τους


Διανύουμε τους πιο θερμούς μήνες του έτους και όπως είναι λογικό επιλέγουμε τη χρήση κλιματιστικού για να δροσιστούμε, όποτε είμαστε σπίτι.


Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε για την τακτική συντήρηση του κλιματιστικού μας διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσουμε μερικά ενοχλητικά προβλήματα υγείας.


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις επιπτώσεις από τη χρήση κλιματιστικού στον οργανισμό μας.


Τι μας προκαλεί το κλιματιστικό


1. Επηρεάζει τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους


Εάν εργάζεστε σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο με κακό εξαερισμό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου». Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ξηρό βήχα, ζάλη και ναυτία, προβλήματα συγκέντρωσης, κόπωση και ευαισθησία στις οσμές. Ο συγκεκριμένος αέρας σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο COVID-19. Το CDC, όμως, αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός. Μπορείτε να μικρύνετε τον κίνδυνο με τακτικές αλλαγές φίλτρων, άνοιγμα των παραθύρων και καλύπτοντας το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.


2. Σε Αφυδατώνει


Τα κλιματιστικά απορροφούν την υγρασία από ένα δωμάτιο για να μειώσουν την υγρασία και να το δροσίσουν. Αυτό μπορεί να τραβήξει νερό από το δέρμα σας και να σας στεγνώσει.


3. Στεγνώνει τα μάτια


Η έλλειψη υγρασίας σε κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να στεγνώσει τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα και μπορεί ακόμη και να κάνει την όρασή σας θολή.


4. Ερεθίζει τις αναπνευστικές οδούς


Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλιματιζόμενα κτίρια έχουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα (ερεθισμένες ρινικές οδούς, δυσκολία στην αναπνοή) από τους ανθρώπους που εργάζονται σε κτίρια με φυσικό αερισμό.


5. Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο


Εάν περνάτε χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με συστήματα HVAC που είναι βρώμικα ή δεν είναι καλά συντηρημένα, είναι πιο πιθανό να έχετε πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες. Σε μια μελέτη, το 8% των ανθρώπων που εργάζονται σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα εσωτερικού αέρα είχαν πονοκεφάλους 1-3 ημέρες το μήνα και το 8% είχε καθημερινούς πονοκεφάλους.


6. Μειώνει την αντοχή σας στη θερμότητα


Οι επιστήμονες επινόησαν τον όρο «μοντέλο προσαρμοστικής άνεσης» για να περιγράψουν γιατί το να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στον κλιματισμό καθιστά δυσκολότερο την αντιμετώπιση των καυτών θερμοκρασιών. Η ιδανική θερμοκρασία σας εξαρτάται εν μέρει από την όποια θερμοκρασία έχετε εκτεθεί πρόσφατα. Όσο περισσότερο συχνάζετε σε χώρους γεμάτους A/C, τόσο λιγότερο άνετα θα νιώθετε στη ζέστη και την υγρασία.


7. Ενισχύει τις αλλεργίες


Ένα καθαρό κλιματιστικό, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις αλλεργίες. Αλλά ένα σύστημα HVAC μπορεί γρήγορα να μετατρέψει το σπίτι της σε σπίτι για μικροβιακά αλλεργιογόνα. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά το σύστημά σας και το διατηρείτε καλά συντηρημένο, ώστε να μην προσθέτετε προβλήματα αλλεργίας.