Γιατί τα… σχιστά μάτια των Κινέζων "τρελαίνουν" τα ηλεκτρονικά στη σάρωση προσώπου; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα… σχιστά μάτια των Κινέζων "τρελαίνουν" τα ηλεκτρονικά στη σάρωση προσώπου;«Δεν κοιμάμαι, είμαι Κινέζος!». Η ιδιαιτερότητα στην κατατομή του προσώπου των Κινέζων δεν είχε προβλεφθεί από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.


Από τα συστήματα που σιγά-σιγά καθιερώνονται στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι και εκείνα που παρακολουθούν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οδηγός και τον ειδοποιούν αν διαπιστώσουν ότι είναι κουρασμένος ή ότι βρίσκεται κοντά στο να τον πάρει ο ύπνος.
Τα συστήματα αυτά στην αρχική τους φάση βασίζονταν σε αισθητήρες πάνω στο τιμόνι και συνδύαζαν και κάποιες αναίτιες παρεκκλίσεις από την πορεία, λίγο πριν βγάλουν την ένδειξη με το… καφεδάκι στο ταμπλό και την παρότρυνση για μία στάση.

Τα πιο εξελιγμένα συστήματα όμως έχουν κάμερες που παρακολουθούν το πρόσωπο του οδηγού και τον ειδοποιούν μόλις διαπιστώσουν ότι αρχίζουν να κλείνουν τα μάτια του και ετοιμάζεται να κοιμηθεί.Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τους Κινέζους, όπως διαπιστώθηκε από αυτοκίνητα της εταιρίας XPeng τα οποία είναι εφοδιασμένα με τέτοιο σύστημα.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Weibo, το αντίστοιχο του Facebook για την Κίνα, είναι δεκάδες οι ιδιοκτήτες που παραπονούνται ότι το σύστημα αντιλαμβάνονται κατά λάθος ότι κοιμούνται.Αυτό όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα και πρόκειται για μία κακή λειτουργία του συστήματος, το οποίο αντιλαμβάνεται το ιδιαίτερο σχήμα των ματιών των Κινέζων ως ένδειξη ότι βρίσκονται στα πρόθυρα του ύπνου.

Το θέμα αυτό έχει αρχίσει να κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα στο διαδίκτυο στην Κίνα, με οδηγούς και άλλων αυτοκινήτων, όπως της εταιρίας Nio, να παραπονούνται ότι τα συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης δεν λειτουργούν γιατί το σύστημα αναγνώρισης προσώπου θεωρεί ότι ο οδηγός κοιμάται.

Οι κινέζικες εταιρίες έχουν γνώση του προβλήματος που έχει ανακύψει και προσπαθούν σε συνεργασία με τις εταιρίες που εξελίσσουν το λογισμικό να δώσουν κάποια λύση σε ένα τόσο παράξενο όσο και αναπάντεχο ζήτημα.