Γιορτή σταφυλιού και τρύγου στο Νέο Ρύσιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιορτή σταφυλιού και τρύγου στο Νέο Ρύσιο


Τριήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιείται από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου, στο Νέο Ρύσιο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Γιορτής Σταφυλιού και Τρύγου.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν το Σάββατο 27 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέου Ρυσίου “Χρήστος Θωμάρεϊς” με έκθεση προϊόντων σταφυλιού,

παραδοσιακά χορευτικά σχήματα και λαϊκό γλέντι. Συμμετέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Νέου Ρυσίου “Η Αρετσού”, καθώς και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων.


Την Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στο χώρο της πλατείας της εκκλησίας του Νέου Ρυσίου, διοργανώνεται η δράση “Πιο ψηλά και από τα βουνά” για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών. Ένα ανοιχτό εργαστήριο του Νόησις που ξεκινά από πειράματα με το νερό και συνεχίζεται με μικρές “εκτοξεύσεις” προς τα ψηλά.

 Οι εμψυχωτές του εργαστηρίου Peiramatistas ετοίμασαν κατασκευές και πειράματα με απλά καθημερινά υλικά, όπως ένα πλαστικό μπουκάλι νερό που θα το επαναχρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. 

Σας περιμένουμε λοιπόν για να μάθουμε αλλά και να παίξουμε και έτσι να πάμε… “Πιο ψηλά και από τα βουνά!”

Παρουσίαση: Peiramatistas-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ

👉Τέλος, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, και πάλι στο χώρο της πλατείας της εκκλησίας, στις 7 το απόγευμα θα γίνει η εκδήλωση Μελομύθι “Ποντικοιστορίες”: 

Μικρές ιστορίες με μικρά ποντικάκια…για μικρά μικρά παιδάκια. Ένας ποντικός με φωνή σαγηνευτική, ένας ποντικός που ψάχνει τον καλύτερο γαμπρό για την κόρη του… και πολλά μικρά ποντικάκια που χορεύουν και τραγουδούν. Αφήγηση λαϊκών ιστοριών με πρωταγωνιστή τον πόντικα με συνοδεία τραγουδιών της παράδοσης μας και τον ήχο του λαούτου και του ακορντεόν.

Όταν ακούς «ντίλι-ντίλι» …θα ‘ρθεί και ο ποντικός!

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ρυσίου Γιώργος Δημητριάδης αναφερόμενος στη μεγάλη γιορτή της περιοχής επισημαίνει ότι “η Γιορτή Σταφυλιού και Τρύγου του Νέου Ρυσίου συμπληρώνει φέτος 39 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε το 1983 από την Κοινότητα του Νέου Ρυσίου, ως μια προσπάθεια προβολής της καλλιέργειας του αμπελιού, του σταφυλιού και των παραγώγων του, δεδομένου ότι το Νέο Ρύσιο και οι αμπελώνες του, ήταν από τους κυριότερους προμηθευτές της Θεσσαλονίκης σε σταφύλια. Μοσχάτα, ροζακί, βικτώρια ήταν οι κυριότερες ποικιλίες από τα σταφύλια που καλλιεργούνταν στην περιοχή και η παραγωγή έφτανε σε εκατοντάδες τόνους.

Την σημερινή εποχή και μετά την πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή των σταφυλιών, η γιορτή σταφυλιού με νέα μορφή και σχήμα, με διοργανωτές τον δήμο Θέρμης, την ΔΕΠΠΑΘ και την Κοινότητα Νέου Ρυσίου, αλλά και με την βοήθεια των τοπικών συλλόγων και φορέων, προσπαθεί να θυμίσει στους παλιούς, να μάθει στους νεότερους και να ζωντανέψει μνήμες και γεύσεις.

Παραδοσιακά χορευτικά, έκθεση προϊόντων σταφυλιού, αναπαράσταση απόσταξης και λαϊκό γλέντι ξεχωρίζουν στο φετινό πρόγραμμα της γιορτής και περιμένουμε από τους δημότες και επισκέπτες της περιοχής μας να αγκαλιάσουν την Γιορτή για το τοπικό μας προϊόν και να δώσουν δυναμικό ‘παρών’.