Νέα Έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέα Έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ στην ΕλλάδαΤο καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, παραλία και αλκοόλ, έτσι στην ierax analytix διενεργήσαμε μια έρευνα πανελλαδικά σε 945 άτομα με στόχο να μελετήσουμε τις προτιμήσεις των καταναλωτών στα ποτά και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως «ποια ποτά κυριαρχούν;», «είναι το αγαπημένο μας ποτό αυτό που πίνουμε και πιο συχνά;», «τι διαφορετικό θέλουν οι καταναλωτές;»;

Ποιο είναι λοιπόν το αγαπημένο ποτό; Η μπύρα φαίνεται να κυριαρχεί αφού βγήκε πρώτη στην κατάταξη (ποσοστό 21%) ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το κρασί με ποσοστό 17%. Ακολουθούν με σειρά τζιν, βότκα, ουίσκι ρούμι και κοκτέιλ .

Είναι όμως το αγαπημένο ποτό αυτό που πίνουν πιο συχνά; Το κρασί και η μπύρα φαίνεται ότι έχουν πιστό κοινό αφού οι περισσότεροι που τα έχουν ως αγαπημένα, τα πίνουν και πιο συχνά σε σχέση με άλλα ποτά. Επιπλέον αυτά τα 2 ποτά φαίνεται πως έχουν κερδίσει και καταναλωτές που έχουν άλλα ποτά ως αγαπημένα. Ενδεικτικά, το 21% των φαν της βότκας, πίνουν πιο συχνά κρασί και το 18% μπύρα. Γενικά παρατηρήθηκε πως από αυτούς που «αγαπάνε» το τζιν, τη βότκα, το ουίσκι ή το ρούμι, μόνο οι μισοί τα καταναλώνουν και πιο συχνά.


Ως προς τη συχνότητα κατανάλωσης, το 60% πίνει μεταξύ 1 και 4 φορές την εβδομάδα ενώ διαπιστώθηκε ότι οι άντρες πίνουν πιο συχνά από τις γυναίκες. Επιπλέον πιο συχνά πίνουν όσοι είναι πιο άνετα οικονομικά.

Το Club/Bar με ποσοστό 45% φαίνεται να είναι το μέρος όπου καταναλώνουν πιο συχνά αλκοόλ. Ακολουθεί το σπίτι με 29% και η ταβέρνα-εστιατόριο με ποσοστό 22%. Σε Club/Bar πίνουν κυρίως οι νεότερες ηλικίες ενώ οι μεγαλύτερες προτιμούν την κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι. Επιπλέον φαίνεται ότι «αποφεύγουν» τα Club/Bar όσοι δεν βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση.

Από που προμηθεύονται οι καταναλωτές τα ποτά τους και πως προτιμάνε να τα πίνουν; Το 55% τα αγοράζει από σουπερμάρκετ ενώ το 51% πίνει αλκοόλ στα μαγαζιά όταν βγαίνει έξω. Το 21% των καταναλωτών επισκέπτονται κάβα προκειμένου να αγοράσουν κάποιο ποτό. Το 66% πίνει αλκοόλ μαζί με φίλους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την νεότερη ηλικιακή ομάδα 18-24 φτάνει στο 90%.

Έπειτα ρωτήσαμε πως θέλουν να συνοδεύουν το αγαπημένο τους ποτό. Το 30% επιλέγει ποικιλίες αλλαντικών ή τυριών, το 20% δεν έχει κάποια προτίμηση ενώ ακολουθούν η ποικιλία ξηρών καρπών και η ταβέρνα με ποσοστά 17% και 16% αντίστοιχα. Παρατηρήθηκε ότι ποικιλίες αλλαντικών-τυριών προτιμούν κυρίως όσοι είναι πιο άνετα οικονομικά και οι μεγαλύτερες ηλικίες ενώ φαγητό ταβέρνας οι νεότερες και όσοι δεν βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση. Επιπλέον το 47% όσων έχουν αγαπημένο ποτό το κρασί επιλέγει να το συνοδεύσει με ποικιλία αλλαντικών ή τυριών.

Ταυτότητα έρευνας

Συμμετείχαν 945 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω πανελλαδικά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν ηλεκτρονικά από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2022.

Δείτε την έρευνα στο ierax.gr