Αυξήθηκε 32,1% η αξία αγορών με κάρτες το δεύτερο τρίμηνο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυξήθηκε 32,1% η αξία αγορών με κάρτες το δεύτερο τρίμηνο

Στα 14,7 δισ. ευρώ ανήλθε το β΄ τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών με κάρτες, καταγράφοντας άνοδο κατά 32,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όταν η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 11,1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, που προέρχεται από τη χρήση τόσο των χρεωστικών όσο και των πιστωτικών καρτών, επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη σημαντική διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών, που ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

Από το σύνολο των 14,7 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που είχαν εκδοθεί από ξένες τράπεζες, δηλαδή με κάρτες που χρησιμοποίησαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 134% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 Ωστόσο, με δεδομένο ότι στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία της δραστηριότητας των καρτών της Euronet Merchant Services μετά την πώληση και απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών από την Τράπεζα Πειραιώς στην εν λόγω εταιρεία, τα τελικά νούμερα εκτιμώνται πολύ μεγαλύτερα και η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες από τουρίστες είναι ακόμη υψηλότερη.Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή περί τα 9,3 δισ. ευρώ, είναι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά και το οποίο είναι αυξημένο κατά 18,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ στο 1,5 δισ. ευρώ –αυξημένο κατά 17,6%– ανήλθε το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη της καταναλωτικής πίστης. Να σημειωθεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε στη χώρα μας κατά 11,6% το α΄ τρίμηνο του έτους, διάστημα για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κάτι που υποδηλώνει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές ενισχύονται με μεγαλύτερο ρυθμό.

Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και η εκτόνωση της πανδημίας το β΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό συνέβαλε και στην αυξημένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από Ελληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά 57% και 64,4%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 915,9 εκατ. και 232,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών δείχνουν επίσης σημαντική άνοδο κατά 23,8% του αριθμού των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες και ο οποίος ανήλθε στο τέλος του β΄ τριμήνου στα 466,5 εκατ. έναντι 376,7 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2021.

 Από αυτές τα 36,3 εκατ. ευρώ είναι με κάρτες που εκδόθηκαν στο εξωτερικό καταγράφοντας άνοδο κατά 130%, αύξηση που και πάλι όμως υπολείπεται της πραγματικής, καθώς δεν περιλαμβάνει τις συναλλαγές της Euronet Merchant Services μετά την πώληση της σχετικής δραστηριότητας από την Τράπεζα Πειραιώς.

kathimerini.gr