Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πέφτει η «αυλαία» για την υποβολή τους – Στα 1.320 ευρώ ο μέσος φόρος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πέφτει η «αυλαία» για την υποβολή τους – Στα 1.320 ευρώ ο μέσος φόρος



Λίγες ώρες απομένουν για την εκπνοή της τρίτης προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και περίπου 300.000 δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί.
Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί πάνω από 6,2 εκατ. δηλώσεις και απομένει ένας αριθμός δηλώσεων, περίπου 300.000, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και όπως δείχνει η έως τώρα εκκαθάριση για τους περισσότερους φορολογούμενους, το εκκαθαριστικό σημείωμα είτε είναι μηδενικό, είτε προβλέπει επιστροφή φόρου.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 6,2 εκατομμύρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 35,03% είναι χρεωστικές, ήτοι 2.181.671 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 2,87 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021. Το 51,64% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,34% των φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 1.320 ευρώ.

Πώς θα εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος – Μέχρι αύριο Τετάρτη (31/08) η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις, με τις δύο πρώτες δόσεις να πληρώνονται έως τις 31 Αυγούστου και τις επόμενες έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, έως την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 ευρώ έως 500 ευρώ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως σήμερα

Αναλυτικά:

Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ
θα καταβάλει όποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση ή την υποβάλει εκπρόθεσμα ή την υποβάλει ελλιπή από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.
Με το πρόστιμο των 100 ευρώ επιβαρύνεται αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.

Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ θα καταλογίσει η φορολογική αρχή στον πολίτη που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή.

Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.