ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις



Εν μέσω θέρους τα ταξίδια πληθαίνουν αλλά ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό παραμένει. Τα κρούσματα αυξάνονται ενώ ο εντοπισμός νέων παραλλαγών προκαλεί ξανά παγκόσμια ανησυχία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενημερώνει για το τι μέτρα πρέπει να λάβει κανείς πριν ταξιδέψει αλλά και τι να προσέξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ώστε να προφυλαχτεί ο ίδιος αλλά και να προφυλάξει τους γύρω του από τη μόλυνση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και οι έγκυες, αποτελούν ομάδες πληθυσμού περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα και άλλα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.


ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στο ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις

Η επικαιροποιημένη έκδοση του Οδηγού Υγείας για Ταξιδιώτες στο Εξωτερικό απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους όσους ταξιδεύουν με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σκοπό.

Πιο αναλυτικά:

Πριν το ταξίδι

Ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού.

Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:
IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.php
Re-open EU https://reopen.europa.eu/el

CDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.Αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.

Εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.

Τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.

Αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

Παρακολουθήστε την υγεία σας για 10 ημέρες.

Παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο σας

Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη.

Μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα

Ανθελονοσιακά, φάρμακα για την πρόληψη / ανακούφιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο υψόμετρο, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά/ αποσυμφορητικά, φάρμακα κατά της ναυτίας, κρέμες και κολλύρια με αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, αντιφλεγμονώδη ή αντιϊσταμινική δράση, η τακτική φαρμακευτική αγωγή.

Επιδεσμικό υλικό/είδη πρώτων βοηθειών

Γάντια μιας χρήσης, γάζες, ελαστικοί/αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, αντισηπτικό, βαμβάκι, ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια, θερμόμετρο, γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα.

Άλλα σημαντικά είδη: εντομοαπωθητικά, αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15), αντισηπτικά μαντηλάκια και αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη), προφυλακτικά.

Απαραίτητοι εμβολιασμοί

Η επιλογή των εμβολίων που συστήνονται για τον κάθε ταξιδιώτη εξαρτάται από:
  • Την επιδημιολογία των νοσημάτων στη χώρα προορισμού
  • Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (π.χ. ηλικία, φύλο)
  • Το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό εμβολιασμού
  • Τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ταξιδιού (π.χ. σκοπός, διάρκεια, συνθήκες, περιοχή διαμονής)Ο εμβολιασμός εξατομικεύεται ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και την εκτίμηση του θεράποντα ιατρού.