Πριν φας σύκα διαβασε αυτό το άρθρο! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πριν φας σύκα διαβασε αυτό το άρθρο!




Γευστικά, δροσερά, ελαφριά... ξεγελάνε την πείνα μας χωρίς να μας χαρίζουν πολλές θερμίδες. Εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι και τα ροδάκινα, εξίσου αγαπημένο μας φρούτο είναι και το σύκο.
Σύκο είναι ο καρπός της συκιάς που συναντάται αυτοφυές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου για τους εδώδιμους καρπούς της.

Η Βίβλος αναφέρει ότι υπήρχε μια συκιά στον Κήπο της Εδέμ ενώ τα σύκα είναι τα φρούτα που αναφέρονται περισσότερο μέσα σε αυτήν. Ο Αδάμ και η Εύα κάλυπταν τα γυμνά σώματα τους με «φύλλα συκής». Τα σύκα επίσης αναφέρονται σε ένα Βαβυλωνικό βιβλίο υμνογραφίας που χρονολογείται 2000 π.Χ. Ο θρύλος λέει ότι η θεά Δήμητρα αποκάλυψε πρώτο στους θνητούς, το φρούτο του φθινοπώρου, που το ονόμασαν σύκο. 

Ήταν το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε από τσίμπημα δηλητηριώδες φιδιού το οποίο βρισκόταν μέσα σε καλάθι με σύκα που της προσέφεραν. Κάθε κάτοικος των Αθηνών αναφέρονται ως «φιλόσυκος», δηλαδή φίλος των σύκων. Τα σύκα προσφέρονταν ως «μετάλλιο» στους νικητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι αθλητές τα κατανάλωναν ως υπερτροφή στη διάρκεια της προπόνησης. Οι Αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν «πιο πολύτιμα και από τον χρυσό».

Το σύκο αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της διατροφής των μεσογειακών λαών στην αρχαιότητα, ήταν καλή πηγή εσόδων του αρχαίου αθηναϊκού κράτους. Στην αρχαιότητα τάιζαν τα ζώα που εξέτρεφαν για το συκώτι τους με σύκα, εξ' αιτίας της οποίας προέκυψε η ετυμολογική συγγένεια των λέξεων σύκο και συκώτι. Το σύκο μάλλον σήμαινε στην αρχαιότητα το γυναικείο γεννητικό όργανο ως σεξουαλικό υπονούμενο . Στην Ελλάδα παράγονται σύκα, ενώ υπάρχουν και παραδοσιακές συνταγές για σύκο (γλυκό του κουταλιού αλλά και άλλες).

Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης.


Σύκο: Περιέχει μόνο 47 θερμίδες και δεν φαντάζεσαι τα οφέλη του!

Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, έτσι και το σύκο, είναι μια καλή διατροφική πηγή και η κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό μας μεγάλο αριθμό βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόριων που περιέχουν.

"Ένα φρέσκο σύκο είναι περίπου 64 γραμμάρια και έχει 47 θερμίδες. Η κατανάλωσή του πιθανόν να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού ενάντια σε μεγάλο αριθμό παθήσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αποτρέποντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου". Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, καθιστούν το φρούτο αυτό ένα ισχυρό σύμμαχο στα διαβητικά άτομα, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του διαβήτη, όταν φυσικά η πρόσληψή του γίνεται με μέτρο.

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά καταναλώνουν υψηλές ποσότητες νατρίου, όπως το αλάτι το οποίο προστίθεται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου. Η χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Τα σύκα αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες των τροφίμων έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του όγκου τους, ενώ παράλληλα λόγω της χαμηλής θερμιδικής πυκνότητάς τους οδηγούν σε μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Επιπλέον οι φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του έντερου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης.

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.



Σύκο: Πώς θα επιλέξτε το καλύτερο;

Η εποχή των φρέσκων φρούτων είναι μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ανάλογα και με την ποικιλία τους. Τα σύκα είναι αρκετά ευαίσθητα και ευαλλοίωτα και ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνονται έως δύο ημέρες μετά τη συγκομιδή τους. Επιλέξτε όσα είναι τρυφερά και παχουλά, έχουν πλούσιο, βαθύ χρώμα και είναι απαλλαγμένα από μώλωπες. Δηλαδή, θα πρέπει να υποχωρούν ελαφρώς στην πίεση του χεριού χωρίς να αλλάζει το σχήμα τους.

Τα ώριμα σύκα είναι πιο αρωματικά. Αν η μυρωδιά τους είναι αρκετά ξινή, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραωριμάσει και θα έχουν και ξινή γεύση. Όσο πιο ώριμα είναι, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Αν δεν είναι αρκετά ώριμα, κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν. Βέβαια, δε θα αποκτήσουν ποτέ την ίδια γεύση με αυτά που ωριμάσαν πάνω στο δέντρο. Τα ώριμα σύκα αποθηκεύεστε τα στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε, έως ότου τα καταναλώσετε.

Γενικά τα σύκα, αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα και είναι καλό να τρώγονται γρήγορα μετά από τη συλλογή τους. Στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν καλά για 2-3 ημέρες. Τοποθετήστε τα σε περιέκτη που κλείνει καλά, και τοποθετείστε τον στο ψυγείο σε χώρο με σχετικά υψηλή υγρασία. Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να διατηρηθούν για 6-8 μήνες.




Προτάσεις κατανάλωσης

Τα σύκα είναι πολύ νόστιμα και καταναλώνονται ευχάριστα μόνα τους. Χρησιμοποιούνται όμως και για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού καθώς και μαρμελάδας. Μπορούν να προστεθούν και σε διάφορες σαλάτες δίνοντάς τους μια ιδιάιτερη γεύση. Υπάρχουν επίσης και πολλές συνταγές, στις οποίες τα σύκα μαγειρεύονται με κρέας ή χρησιμοποιούνται σε σάλτσες για το φαγητό.