Ψυχική υγεία μετά τον τοκετό: Έτσι θα την ενισχύσετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ψυχική υγεία μετά τον τοκετό: Έτσι θα την ενισχύσετε




Χρήσιμες και απλές συμβουλές για να καταφέρετε να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία μετά τον τοκετό.


Οι μεταβολές της ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό και την έλευση του μωρού πρόκειται για ζήτημα που δεν συζητάμε με μεγάλη λεπτομέρεια. Ως εκ τούτου, όταν οι γυναίκες αισθάνονται περίεργα και γνωρίζουν ότι οι διαθέσεις τους είναι διαφορετικές από ό,τι ήταν πριν το μωρό τους, νομίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με εκείνες.

 Στην πραγματικότητα ωστόσο, βρίσκονται στη δίνη των ορμονών που προσαρμόζονται στη ζωή μετά την εγκυμοσύνη, της μειωμένης πνευματικής οξύτητας ως αποτέλεσμα του μη ποιοτικού ύπνου, και ίσως ακόμη και των baby blues ή της επιλόχειου κατάθλιψης.

Σύντομος οδηγός για την ψυχική υγεία της νέας μαμάς

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εύρεση τρόπων υποστήριξης της ψυχικής υγείας είναι τόσο σημαντική μετά το μωρό. Όχι μόνο για τις νέες μαμάδες αλλά και για τα μωρά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία στις πέντε γυναίκες αναμένεται να αναπτύξει κάποιας μορφής προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες να μην αισθάνονται καλά για εβδομάδες ή και μήνες μετά τον τοκετό.

Αλλά, εάν ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και υπάρχουν υποστηρικτικοί σύντροφοι, οικογένεια και φίλοι γύρω από τις νέες μαμάδες, θα τα καταφέρουν να περάσουν μια δύσκολη περίοδο και να είναι παρούσες τόσο για τον εαυτό τους όσο και για το μωρό τους.

Κάντε διαλείμματα από το μωρό

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι όταν οι γυναίκες κάνουν μωρά, πρέπει να είναι κοντά τους όλο το 24ωρο. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την ψυχική υγεία της νέας μητέρας. Και ως αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνονται διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι νέες μαμάδες εξαντλούνται διαρκώς τις ημέρες, τις εβδομάδες, ακόμη και τους μήνες μετά τη γέννηση των μωρών.

Επειδή είναι εκείνες που είναι πιθανό να σηκωθούν στη μέση της νύχτας, θα μπορούσαν να θηλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και επειδή είναι αυτές που θα καταπραΰνουν τα νεογέννητα, οι νέες μαμάδες πραγματικά δεν κάνουν διάλειμμα. Κάτι που μπορεί να τις επιβαρύνει ψυχικά και σωματικά. Ως εκ τούτου, όταν οι μητέρες κάνουν ένα διάλειμμα (ή περισσότερα) από τα μωρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν μια στιγμή για να επαναφορτιστούν. Και μερικές φορές αυτές οι στιγμές είναι η διαφορά ανάμεσα στο να παραμείνετε ψυχικά υγιείς ή όχι.

Παρακολουθήστε τα συναισθήματά σας

Κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, οι νέες μαμάδες πρέπει να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους για το πώς νιώθουν. Και ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια, όσο πιο γρήγορα το κάνουν, τόσο καλύτερα θα είναι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, πολλές γυναίκες «ντρέπονται» να παραδεχτούν ότι δυσκολεύονται ψυχικά επειδή μόλις απέκτησαν ένα μωρό, καθώς πρόκειται για μια περίοδο στην ζωή που την έχουμε συνδέσει με την χαρά και όχι την λύπη. Και εξαιτίας αυτού, πολλές γυναίκες όχι μόνο δεν γνωρίζουν τι έχουν ή αν έχουν κάποια ψυχική πάθηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά σχεδόν το 85% μένουν χωρίς θεραπεία.

Όταν δεν θεραπεύονται ζητήματα ψυχικής υγείας, τότε μπορεί να υποφέρει και η σωματική σας υγεία. Και όταν συμβαίνει αυτό, όχι μόνο οι νέες μαμάδες δεν κάνουν καλό στον εαυτό τους, αλλά χάνουν και τον κρίσιμο χρόνο για την σύνδεση με τα μωρά τους.

Βγείτε στον ήλιο

Όταν το σώμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, απελευθερώνει σεροτονίνη. Και όταν συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάθεσή σας μπορεί να βελτιωθεί, να αισθανθείτε πιο ήρεμη και η συγκέντρωσή σας ακόμα να ενισχυθεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες μαμάδες αισθάνονται κάπως απογοητευμένες, το να βγουν για λίγο έξω στον ήλιο (δέκα με δεκαπέντε λεπτά αρκούν), μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται για να επανέλθουν στη καλή τους διάθεση. Ειδικά αν καταφέρετε να συνδυάσετε την παραμονή σας στον ήλιο με λίγη ήπια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, θα επωφεληθείτε και από την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα.

Όταν συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος μειώνεται, η ικανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων αυξάνεται και η συνολική διάθεση ενισχύεται. Κάτι από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν όλες οι νέες μαμάδες.

Vita.gr