Κίτρινο καρπούζι – Οι διαφορές με το κόκκινο σε γεύση και βιταμίνες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κίτρινο καρπούζι – Οι διαφορές με το κόκκινο σε γεύση και βιταμίνες



Το κίτρινο καρπούζι είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο που παίρνει το όνομά του από τη λαμπερή κίτρινη σάρκα του. Εξωτερικά θυμίζει το κανονικό κόκκινο καρπούζι αλλα εσωτερικά είναι κατακίτρινο. Η διαφορά στο χρώμα τους προέρχεται από τις ουσίες που περιέχουν.

Στο κόκκινο καρπούζι, κυριαρχεί το λυκοπένιο και στο κίτρινο καρπούζι η καροτίνη. Ενώ τα παραδοσιακά καρπούζια με κόκκινη σάρκα μπορεί να είναι πιο οικεία και ευρέως διαθέσιμα σήμερα, τα κίτρινα καρπούζια καλλιεργούνται στην Αφρική για σχεδόν 5.000 χρόνια.


Τι είναι το κίτρινο καρπούζι;

Όπως μπορείτε να μαντέψετε, το κίτρινο καρπούζι είναι μια ποικιλία που πήρε το όνομά του από τη λαμπερή χρυσή σάρκα του. Εξωτερικά, η ριγέ πράσινη φλούδα τόσο της κόκκινης όσο και της κίτρινης ποικιλίας μοιάζει ακριβώς. Ωστόσο, η παραδοσιακή σας ποικιλία παίρνει το κόκκινο χρώμα της από το λυκοπένιο, μια οργανική χρωστική ουσία και ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται επίσης στις ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ. Δεδομένου ότι η κίτρινη ποικιλία δεν περιέχει λυκοπένιο, δεν γίνεται κόκκινη.


Είναι φυσικό το κίτρινο καρπούζι;

Είναι τόσο φυσικό όσο ένα κόκκινο καρπούζι! Ενώ μπορεί να είστε πιο εξοικειωμένοι με το τελευταίο, το κίτρινο καρπούζι στην πραγματικότητα καλλιεργήθηκε πρώτα και έχει αναπτυχθεί στην Αφρική για σχεδόν 5.000 χρόνια. Όπως συμβαίνει με πολλά από τα φρούτα μας σήμερα, οι αγρότες το εκτρέφουν επιλεκτικά για να αναπτύξουν το χρώμα, την υφή και τη γεύση του.


Είναι καλύτερο από το κόκκινο;

Και οι δύο ποικιλίες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Α και C, οι οποίες υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ενώ η κίτρινη ποικιλία δεν περιέχει λυκοπένιο, έχει το δικό της ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτίνη. Αυτή είναι η ίδια οργανική χρωστική ουσία που δίνει στα πεπόνια και τις γλυκοπατάτες παρόμοιο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα.

Το κίτρινο καρπούζι έχει εντυπωσιακά παρόμοια γεύση με το κόκκινο καρπούζι. Όταν το δοκιμάσετε, θα το βρείτε ουσιαστικά ίσο σε υφή, αλλά και ζουμερό. Η μία αξιοσημείωτη διαφορά εκτός από το χρώμα τους είναι ότι το κίτρινο μπορεί να έχει λίγο πιο γλυκιά γεύση, σαν μέλι.

Τα εν λόγω καρπούζια είναι εξίσου γλυκά με τα κόκκινα και έχουν ακόμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να σαπίσουν, μέχρι και 2 μήνες!

Έχουν επίσης πολύ λίγες θερμίδες και άρα μπορούν να καταναλωθούν χωρίς ενοχές!


Πώς να χρησιμοποιήσετε το κίτρινο καρπούζι

Τα κίτρινα καρπούζια είναι γεμάτα θρεπτικά οφέλη και αποτελούν την τέλεια προσθήκη σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών.

Smoothies
Χρησιμοποιήστε κίτρινο καρπούζι εναλλακτικά με κόκκινες ποικιλίες σε smoothies και φρουτοσαλατες.

Σαλάτες
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μια κόκκινη ποικιλία με ένα κίτρινο σε μια συνταγή σαλάτας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τους μεγάλους κίτρινους σπόρους καρπουζιού, πριν το προσθέσετε σε ένα πιάτο.

Κοκτέιλ
Αντικαταστήστε τον κόκκινο χυμό καρπουζιού με το κίτρινο καρπούζι σε μια σειρά από καλοκαιρινές συνταγές κοκτέιλ από μαργαρίτες καρπουζιού έως μοχίτο μέντα καρπουζιού.