Σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής - Αύριο, του Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε - Η σημασία για τους Χριστιανούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής - Αύριο, του Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε - Η σημασία για τους Χριστιανούς

 

Σήμερα, 12 Ιουνίου, Κυριακή της Πεντηκοστής, γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα ημέρες μετά την Ανάστασή Του και δέκα ημέρες μετά την Ανάληψή Του.


Στις 13 Ιουνίου είναι φέτος η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής.

Γιατί, όμως, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;

Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».

Την Κυριακή
, λοιπόν, εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία το Άγιο Πνεύμα ήλθε στους μαθητές του Χριστού.

Τη Δευτέρα εορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα, αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωριστεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.Όμως, οι άγιοι Πατέρες μας, που έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεώς μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή αλλά και ξεχωριστά τη Δευτέρα.

Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτόν το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, την επομένη της Πεντηκοστής, τη Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, που είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.