7 καλοί λόγοι για να μην τρως συχνά τυρί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

7 καλοί λόγοι για να μην τρως συχνά τυρί



Αν αγαπάτε το τυρί τότε δεν είστε μόνοι. Και ενώ το τυρί είναι αναμφισβήτητα νόστιμο, μπορεί να έχει μειονεκτήματα και ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία.


Για αρχή, πολλές ποικιλίες είναι γεμάτες με θερμίδες, λίπος και νάτριο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική σας υγεία. Άλλοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, η οποία είναι γνωστό έναυσμα για ημικρανίες και πονοκεφάλους. Και παρόλο που η έρευνα που συνδέει την πρόσληψη τυριού με χρόνιες ασθένειες είναι ασυνεπής, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να προσέχετε πόσο ακριβώς από αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν καταναλώνετε τακτικά εάν αντιμετωπίζετε ενοχλητικά προβλήματα χωρίς απροσδιόριστη προέλευση.


Λόγω της περιεκτικότητάς του σε νάτριο και λίπος, ο Δρ Akua Woolbright, διευθυντής του εθνικού προγράμματος διατροφής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Whole Cities Foundation της Whole Foods, συνιστά τον περιορισμό του τυριού τηρώντας 1 μερίδα σκληρού τυριού ή ½ φλιτζάνι μαλακών τυριών την εβδομάδα.


“Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αγοράσετε ποικιλίες με πιο δυνατές γεύσεις, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη γεύση στο φαγητό σας με μικρότερες ποσότητες”, λέει. Μερικές εξαιρετικές επιλογές σκληρού τυριού περιλαμβάνουν παρμεζάνα, φέτα και ελβετικό. “Μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα αντικαθιστώντας τα τυριά πλήρους γάλακτος με επιλογές χαμηλών και μειωμένων λιπαρών. Και αν σας ενδιαφέρει να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, αποφύγετε τη φέτα και τα σκληρά τυριά.”


7 καλοί λόγοι για να μην τρως συχνά τυρί


Ο τόνος και η υφή του δέρματός σας μπορεί να βελτιωθούν

Η μείωση της πρόσληψης τυριών και γαλακτοκομικών μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στον τόνο όσο και στην υφή του δέρματός σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συνδεθεί με την υπερβολική παραγωγή λαδιού. «Η μείωση του τυριού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τόνου του δέρματος, καθώς το τυρί μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος που μπορεί να προκαλέσει σπασίματα ή φραγμένους πόρους», λέει η Δρ Mya Bellinger, ειδικός στην εσωτερική ιατρική.


Μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερους πονοκεφάλους και ημικρανίες

Εάν είστε κάποιος που παθαίνει συχνά ημικρανίες, μια δίαιτα πλούσια σε τυριά και γαλακτοκομικά μπορεί να είναι ο ένοχος. «Η μείωση του τυριού μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες που προκαλούνται από τις επιδράσεις της τυραμίνης που βρίσκεται στο τυρί», εξηγεί η Bellinger. Η τυραμίνη είναι μια φυσική ένωση σε φυτά και ζωικά προϊόντα. Σύμφωνα με έρευνες, υψηλές ποσότητες τυραμίνης στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες στους ανθρώπους.


Μπορεί να χάσετε βάρος

Η κατανάλωση υπερβολικού τυριού μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τους στόχους απώλειας βάρους που μπορεί να έχετε. «Η μείωση του τυριού μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το βάρος», λέει στο eatthis.com η Bellinger. Αυτό οφείλεται στη ζάχαρη, το λίπος και τις θερμίδες που βρίσκονται συχνά στο τυρί. Για παράδειγμα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων τσένταρ μπορεί να περιέχει έως και 33 γραμμάρια λίπους. Η μείωση της κατανάλωσης τυριού ή η επιλογή επιλογών με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά μπορεί να βοηθήσει.


Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Η μείωση της κατανάλωσης τυριού και γενικά γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο ότι τρώγοντας λιγότερο τυρί προσλαμβάνετε λιγότερη καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα και μπορεί να συνδέεται με ασθένειες.

«Η καζεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά ανάπτυξης όγκων για ορισμένους τύπους όγκων, όπως ο καρκίνος του προστάτη και πιθανώς ο καρκίνος του μαστού», λέει η Dana Ellis Hunnes PhD, MPH, RD, διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο UCLA, επίκουρος καθηγητής στο UCLA. Fielding School of Public Health, και συγγραφέας με το Cambridge University Press του νέου βιβλίου Recipe for Survival (2022). «Όταν τρώμε πολύ τυρί, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως με το κλάσμα καζεΐνης, δυνητικά αυξάνουμε αυτόν τον κίνδυνο».


Θα ζείτε πιο φιλικά προς το περιβάλλον

Το να τρώτε λιγότερο τυρί μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τη Μητέρα Γη. «Απαιτείται πολύ νερό για να παραχθεί γάλα γενικά», επισημαίνει η Hunnes. Συμμερίζεται ότι χρειάζεται τρεις φορές περισσότερο νερό για την παραγωγή γαλακτοκομικού γάλακτος σε αντίθεση με το μέσο φυτικό γάλα.

«Από περιβαλλοντική άποψη, το τυρί είναι πολύ εντάσεως πόρων», λέει η Hunnes. «Χρειάζεται πολλή γη για να παραχθεί αρκετό γάλα για να παραχθεί ένα κιλό τυρί, απαιτούνται χιλιάδες γαλόνια νερού για να παραχθεί ένα κιλό τυρί και εκπέμπει πολύ μεθάνιο από τις ίδιες τις αγελάδες».


Μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας

Η Bess Berger, RDN, CDN και ιδιοκτήτης του Nutrition by Bess επισημαίνει ότι το τυρί και τα γαλακτοκομικά περιέχουν πολλά πρόσθετα, συντηρητικά και ορμόνες, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα. «Ως διαιτολόγος PCOS, βλέπω γυναίκες να βγάζουν γαλακτοκομικά και αναφέρουν πονοκεφάλους και άλλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις ηρεμούν», λέει η Berger. «Δυστυχώς, η ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σήμερα είναι πολύ λιγότερο και περισσότερο τροποποιημένη από ό,τι πριν από είκοσι χρόνια—αυτό επηρεάζει πολλούς από εμάς και το βλέπω αυτό με τις γυναίκες συνέχεια».

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε τυρί, ο Hunnes συνιστά να επιλέξετε αυτά με λιγότερα πρόσθετα. «Τα λιγότερο επεξεργασμένα τυριά είναι κάπως πιο υγιεινά από άλλα», προτείνει ο Hunnes. «Αν πρόκειται να φάτε τυρί, προτείνω ένα με τα λιγότερα δυνατά συστατικά, και όσο το δυνατόν, από μια φάρμα που έχει μεγαλώσει με ανθρωπιά».


Μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερο φούσκωμα

Εάν είστε κάποιος που παλεύει με πεπτικά προβλήματα και βιώνει συχνά φούσκωμα, τότε το να κόψετε ή να περιορίσετε τα τυριά και τα γαλακτοκομικά μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιστρέψετε.

«Για πολλούς, τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα είτε λόγω έλλειψης επαρκών ενζύμων για τη διάσπαση του σακχάρου του γάλακτος είτε λόγω πραγματικής αλλεργίας», λέει ο Trista Best, ο διαιτολόγος στο Balance One Supplements, ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας και επικουρικός καθηγητής διατροφής.

«Όσοι στερούνται επαρκών ποσοτήτων λακτάσης, του ενζύμου που χωνεύει το σάκχαρο του γάλακτος, είναι γνωστό ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και παρουσιάζουν υπερβολική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος και φούσκωμα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά», προσθέτει η Best.