Κουνουπίδι: Τα 5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κουνουπίδι: Τα 5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία



Το κουνουπίδι έχει άπειρες ιδιότητες και είναι πολύ υγειινό και διαιτητικό. Μπορεί να μην είναι και το αγαπημένο μας, όμως δεν φαντάζεστε πόσο λάθος κάνουμε που δεν το προτιμάμε!

Πρόκειται για ένα λαχανικό που συνίσταται, σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση.

Το κουνουπίδι, είναι γεμάτο με πλούσιο απόθεμα θρεπτικών συστατικών και τελικά λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει ως διατροφική δύναμη.

Με μια γεύση ξηρού καρπού και ελαφρώς γλυκιά, το κουνουπίδι έχει γίνει ένα από τα πιο μοντέρνα λαχανικά τα τελευταία χρόνια, καθώς μπαίνει στα μενού των εστιατορίων και στα τραπέζια του δείπνου με διάφορους τρόπους, ειδικά σε ρύζι.

Παρά το λευκό του χρώμα, το κουνουπίδι είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο και πλούσιο σε βιταμίνες, λαχανικό. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος και καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Κ. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, δύο φυσικές ενώσεις, που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.


Η διατροφική αξία του κουνουπιδιού
100 γραμμάρια ωμού κουνουπιδιού περιέχουν:
  • Νερό: 92.07 γρ.
  • Ενέργεια: 25 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 1.92 γρ.
  • Συνολικά λιπαρά: 0,28 γρ.
  • Φολικό οξύ (σύνολο): 57 μ.γρ.
  • Υδατάνθρακες: 4.97 γρ.
  • Σάκχαρα: 1.91 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ.
  • Βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C

5 λόγοι για να τρως κουνουπίδι

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η αυξημένη κατανάλωση κουνουπιδίου έχει ευεργετικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η συστηματική κατανάλωσή του ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τις φλεγμονές.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
Η αντιφλεγμονώδης δράση του, λειτούργει ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνος αλλά και παχυσαρκία.

Συμβάλλει στην απώλεια κιλών
Δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται ως επιλογή σε όλες τις δίαιτες. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού η οποία με την σειρά της επιδρά ευεργετικά στην απώλεια βάρους ειδικά σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Έχει αντικαρκινική δράση
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κουνουπιδιού είναι μάλλον ευεργετική για καρκίνους του πνεύμονα, στομάχου, λεπτού και παχέως εντέρου.