Κεράσια: Θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κεράσια: Θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία


Είναι ο καρπός του δέντρου της κερασιάς, η οποία ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών. 
 
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιάς, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η κερασιά Βοδενών, η πετροκερασιά, η Napoleon και η κερασιά Ρουπκόβου

Πιθανός τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται, από τους αρχαίους Έλληνες, η Κερασούντα της Μικράς Ασίας.

Εκτός από νόστιμα, τα κεράσια είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.

Από ένα φλιτζάνι κεράσια θα πάρετε:
  • 87 θερμίδες
  • 22 g υδατάνθρακες
  • 1,46 g πρωτεΐνες
  • 0,28 g λιπαρά
  • 2,9 g φυτικές ίνες

Δείτε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει η κατανάλωση κερασιών

►Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ.

Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδεχομένως ανακουφίζουν από τον πόνο που μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα.

Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

►Προλαμβάνουν τη δημιουργία πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας

Έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα, αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.