Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Επιδότηση 50% για συγκεκριμένους δικαιούχους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Επιδότηση 50% για συγκεκριμένους δικαιούχους

Έρχεται η ημερομηνία που θα ανοίξουν οι αιτήσεις στο gov.gr για την αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με την έκπτωση να φτάνει μέχρι και το 50%, αλλά για συγκεκριμένους δικαιούχους. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.


Οι επίσημες ανακοινώσεις έκρυβαν μια έκπληξη, αφού παρότι αρχικά είχε προβλεφθεί να ωφεληθούν περίπου 200.000 νοικοκυριά από το πρόγραμμα, τελικά θα δοθούν 350.000 εκπτωτικά voucher για την αντικατάσταση έως και τριών συσκευών:


  • ψυγείο
  • κλιμαστικό
  • καταψύκτης

Οι δικαιούχοι για έκπτωση 50% για αντικατάσταση συσκευών

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση για την επιδότηση, όμως θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται οι αιτήσεις. Όπως εξήγησε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Σκρέκας, «όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Οι παραπάνω κατηγορίες θα πάρουν και την έκπτωση 50%, ενώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, η επιδότηση θα ξεκινά από το 35%.

Ποιες συσκευές δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Πώς κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Οι ωφελούμενοι θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet για να κάνουν την αίτηση. Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο, θα είναι και το ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Σημειώνεται πως τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι και θα πηγαίνει με αυτό σε οποιοδήποτε κατάστημα για να επιλέξει την καινούρια συσκευή. Εκεί, με την αγορά, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης.

Θα μπορείτε να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Πόσα χρήματα θα γλιτώσετε για νέο ψυγείο ή κλιματιστικό

Το μέσο ποσό της επιδότησης διαμορφώνεται -περίπου- στα εξής:

Ψυγεία: 300 ευρώ
Κλιματιστικό: 300 ευρώ
Καταψύκτης: 150 ευρώ

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πλαφόν αφού τα ποσά ενδεχομένως να κυμανθούν και υψηλότερα, ανάλογα και με το κόστος.

Ποιοι αποκλείονται από την επιδότηση

Εκτός επιδότησης θα μείνουν όσοι δεν πληρούν τη μία απαραίτητη προϋπόθεση: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΝΕΑ